Telmo Rodriguez: Vad smakar Rioja?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Telmo Rodriguez är kanske en av Spaniens främsta vinmakare. Han har egendomar och vinprojekt över hela landet men det är på familjeegendomen Remelluri i Rioja där han föddes som hans hjärta finns.

Telmo är arketypen för en karismatisk vinmakare och lägger in högsta växeln direkt och det är bara att följa med. Han varnar för att han ibland kan verka lite provocerande. Kanske veckans understatement. Representanten från Consejo Regulador (vinregionens styrande organ) såg lätt obekväm ut och låtsades som hon var upptagen med annat.

Precis som många andra under resan så tryckte Telmo Rodriguez på vikten av att definiera de olika ursprungen, lägena och byarna i Rioja. Traditionellt är vinerna härifrån blandningar med enda ursprung definierat som Rioja. Inga byar. Inga underregioner. Inga vingårdar. Telmo jämförde med Bordeaux som har ungefär 60 mindre definierade ursprungsbeteckningar. Rioja är betydligt mer varierat klimatmässigt, geologiskt och topografiskt och skulle utan problem kunna ha över 200 tydligt definierade appellationer. Han menade även att Spanien som helhet ännu är oupptäckt.

Det stora problemet enligt Telmo Rodriguez är att ingen riktigt känner Rioja. Kunskapen om den en ursprungliga smaken av växtplatsera har gått förlorad menar han. ”We don’t know rioja. We don’t know the taste of Rioja. It’s the next region to discover”. Rioja har valt att definiera sig som ett varumärke där terroir och ursprung suddats ut till förmån för en enhetlig stil som styrts av lagringstid och ekfatshantering. Volym och lågt pris har varit ledstjärnorna vilket gjort att man lämnat de ursprungliga vingårdarna på högre lägen för de mer lågt liggande och bördiga markerna. Även mångfalden av druvor har försvunnit och med dem förutsättningar för större komplexitet. Av ungefär 70 olika sorter för sextio år sedan återstår idag ungefär ett dussin och bland dem dominerar tempranillo nästan helt.

Bilden av Rioja som en källa för ”prisvärda” viner har medfört att det nästan är omöjligt att sälja dyrare viner med andra kvalitetsambitioner.  Kostnaden för ett kilo druvor i Rioja ligger i snitt på 0.60€. Druvorna från Remelluris odlingar kostar mellan 2.5-5€ att producera. Han passade också på att ge Systembolaget en rejäl känga. Sverige har enligt honom världens sämsta utbud av riojaviner kvalitetsmässigt eftersom monopolet pressar pris och vill ha volym. ”Systembolaget säljer mest skit”. Det var inte utan att man skämdes i det internationella sällskapet.

Systembolaget ska kanske inte få hela skulden. Marknadsföringen på 100 miljoner kronor årligen från Consejo Regulador fokuserar på den enhetliga bilden av Rioja och det gynnar massproduktion och ”generiska” viner. ”Producerar man 400 miljoner buteljer  så blir mycket med naturnödvändighet ren skit”.

Mycket var tankeväckande. En del var provocerande och även sant. Några uppfriskande diskussioner uppstod. Telmo Rodriguez är definitivt inspirerande även om man inte alltid håller med i hans polemiska ståndpunkter. Det finns även starka motsatta åsikter bland tongivande vinmakare i området. Lovar gott för en dynamisk utveckling. 

Med stora gester, karisma och starka åsikter var jag lite orolig att vinerna från ekologiska Remelluri skulle blekna vid hans sida. Det gjord de inte. Däremot var de inte kraftfulla eller egensinniga. Tvärtom var de eleganta och finstämda och släppte igenom växtplatsernas bakomliggande karaktärer.

Den vita 2013 Remelluri Blanc0 var som en blandning mellan en meursault och en riktigt bra vit côtes-du-rhône. Det visade sig sedan att blandningen av druvor även innehöll de icke godkända druvorna roussanne och marsanne. Vi presenterades också tre röda viner som vinifierats på samma sätt men som kom från olika byar. Skillnaden mellan dem var slående. Den första uppvisade karaktär av en riktigt bra beaujolais cru, den andra var silkigare i karaktären och dominerades av citrus frukter och earl grey i doften och den tredje och sista var kryddigt rökig.

Vi fick även prova några viner från det som Telmo betecknar som sina ”grand crus”. Stort uttryck, elegans, luftig struktur och alla mycket väldoftande, nästan parfymerade. Remelluri är verkligen en av Riojas stora egendomar. Inte i storlek men som ett klart lysande föredöme i Riojas strävan att hitta sin nya identitet.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Utbildningsresa Rioja, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: