Historiens vingslag i Rioja

Detta bildspel kräver JavaScript.

Att säga att man varit i Rioja utan att ha varit hos Marques de Riscal är nästan som att påstå att man varit i Paris utan att ha sett Eiffeltornet. Ingen kommer att tro dig.

Detta är fjärde gången jag besöker i Rioja. Den enda gång jag inte varit hos Marques de Riscal var när jag själv styrde schemat. Detta var alltså tredje gången på bodegan. Varför räknar man ett besök som närmast obligatoriskt? Man kan säga att det var här det Rioja vi känner idag uppstod. När Bordeaux drabbades av mjöldaggen från Nordamerika så var det hos Marques de Riscal som det franska sättet att framställa lagringsdugliga viner först introducerades. I över 150 år har Marques de Riscal varit sinnebilden för både tradition och nyskapande i Rioja.

Läser du de minsta lilla om Rioja så kommer historien ta sitt avstamp där och illustrationen av det moderna Rioja kommer med stor sannolikhet att representeras av en bild av Frank Gehrys arkitektoniska bakelse.

Vid vårt besök blev vi mottagna och guidade av Francisco Hurtado de Amézaga som är barnbarnsbarn till grundaren av bodegan. Han tog oss bland annat till det stora vinarkivet där man har årgångar ända tillbaka från grundandet för 150 år sedan. Nyligen kunde man läsa om en historisk provning där man gick igenom nästan samtliga årgångar. Vår värd plockade fram ett vin från 1956 fram nere i källaren och öppnades med en portvinstång för att inte skada den ålderssköra korken. En fantastisk upplevelse att under källarvalven få prova ett 60 år gammalt vin som fortfarande var vitalt och fräscht under de givna mognadstonerna av läder, svamp och torkad frukt.

Vill man prova ett något yngre vin så finns 2011 Marques de Riscal Reserva på alla Systembolag. En klassiker.

 

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Utbildningsresa Rioja, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: