Bästa tågstationen i Rioja

Detta bildspel kräver JavaScript.

När Frankrike och Bordeaux under andra halvan av 1800-talet drabbades av både mjöldagg och vinlus så sökte sig både producenter och konsumenter till Rioja. Vinerna som köptes in samlades i lagerhus vid den nybyggda järnvägsstationen i staden Haro för vidare transport till framförallt Frankrike. Så småningom började bodegor byggas kring spåret och dessa blev med tiden några av de mest kända producenterna och det är inte för inte som det gamla stationsområdet kallas ”Riojas födelseplats”. 

Idag är järnvägen borta men sju bodegor återstår ihopträngda på en mycket liten yta som går under namnet Barrio de la Estacicón. Den största förtätningen av mer än hundraåriga bodegor med stort anseende. De sju (R. López de HerediaLa Rioja AltaBodegas RodaGomez CruzadoBodegas Muga och Bodegas Bilbainas) samarbetar med marknadsföring och events och vi fick en mycket intressant provning hos Cune.

Varje producent var representerad av en vinmakare och hade 10 minuter på sig att presentera bodegan och vinet. Samtliga viner var reservas och visade på mycket stor variation stilmässighet. Ett mycket bra inlägg som gjorde provningen effektiv och den gemnsam frågestunden efteråt var mycket intressant. Bästa vinerna var 2004 Viña Tondonia Reserva samt 2008 Roda I. Två helt väsenskilda viner.

2004 Viña Tondonia Reserva / R. López de Heredia. Djupt röd med en bred tegelröd kant. Ganska stor, utvecklad och nyanserad doft med rik kryddighet, cederträ, läder, torkad frukt, syltiga röda bär och lite flyktiga syror. Fyllig, smakrik, rik fruktighet, mycket friska syror, kryddighet, silkiga men stadiga tanniner. Bred, rik och lång eftersmak. Komplext, elegant och balanserat vin. (årgång 2003 tillgänglig på Systembolaget)

2007 Viña Ardanza Reserva/ La Rioja Alta. Djupt röd med tegelröd kant. Stor utvecklad doft av röda och blå mogna bär, grädde, en ton av vanilj, läder och nyanserad kryddighet. Medelfyllig, frisk nyanserad och elegant med kryddighet fint invävd i fokuserad frukt med lite russintoner. Lång eftersmak med anis och lakrits. 

2008 Roda I / Bodegas Roda. Djupt rubinröd. Stor rik och fruktig doft av mörka mogna bär, liten eldighet som lyfter en pepprig kryddighet och ett uns av vaniljgrädde. Fyllig, smakrik med stor, mjuk koncentrerad fruktighet som nästan döljer den friska syran och de stadiga men mogna tanninerna. Lång intensiv eftersmak som känns lite outvecklad.

2009 Gomez Cruzado Reserva / Gomez Cruzado. Djupt rubinröd med antydan till orange kant. Ganska stor, dov mörkfruktig doft av cassis, körsbärslikör, ekparfym och kryddnejlika. Fyllig, fruktig, fokuserad frukt, elegant och kraft i fin balans, liten kryddighet och en lång mjuk eftersmak.

2010 Muga Reserva Selección Especial / Bodegas Muga. Djup, tätt rubinröd färg. Mörk, djup och dovt fruktig doft av mogna mörka bär och en kryddigt parfymerad nyans och körsbärskärnor. Fyllig, kraftfull med fokuserad rik mörk frukt, tät men polerad tanninstruktur, friska syror, ungt vin men med lite stumt och outvecklat avslut.

2011 Imperial Reserva / CUNE. Djup,  mörk rubinröd färg. Stor uttalad doft med nyanserad röd och blå frukt och kryddig komplexitet, tobak, rostad ekton och liten rökighet. Fyllig, mörkfruktig, nyanserad, välstrukturerad med elegans och en lång stram eftersmak med mörka bär och kryddor. (årgång 2009 tillgänglig på Systembolaget) 

2011 Viña Pomal Reserva / Bodegas Bilbainas. Mörk rubinröd färg. Stor, nyanserad, sotig doft med syltiga röda bär, svarta vinbär, mörk kakao, kaffe och läder. Medelfylig med saftig frukt, röda bär, tuggiga tanniner, friska syror, ekkryddighet, lång fräsch eftersmak med anis och örtkryddor.

Etiketter:, , , , , , , ,

Kategorier: Övrigt, Utbildningsresa Rioja, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: