Beechworth – världens mest varierade vinregion?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Har du hört talas om Beechworth? Förmodligen inte. Det är ett av Australiens minsta GI (ursprungsområden) och också ett av de yngsta.  Här finns endast ett trettiotal producenter som nästan alla är väldigt små och fokuserade på hantverksmässiga, ekologiskt odlade viner. Snudd på ingen export. Trots det är detta ett område att hålla ögonen på.

Beechworth som vinregion hade med all säkerhet inte ens existerat om det inte vore för att Rick Kinzbrunner på 1980-talet startade Giaconda Winery. Hans kraftfulla chardonnay blev stilbildande och fick snabbt kultstatus. Detta lockade många att köpa billig mark i närheten och starta upp vinprojekt. Nu skulle man kunna tro att alla skulle försöka göra chardonnayviner i samma stil men så blev det lyckligtvis inte.

Regionen har fått namn efter staden Beechworth är en pittoresk guldgrävarstad som ligger i centrum av det mycket lilla området. Landskapet runtomkring är bitvis mycket dramatiskt med en topografi som går från 320 till dryga 1000 meter över havet! Denna höjdskillnad samt de olika skyddande dalarna i det kontinentala inlandsläget gör att det här inryms en nästan ofattbar variation i klimat. Vinmakarna vi mötte jämförde sina olika vingårdar med Bordeaux, Ribera del Duero, Rioja, Champagne och så vidare. På de högre höjderna runt orten Stanley har man ett riktigt svalt klimat där man med ansträngning får chardonnay, pinot noir (perfekt till mousserande viner) och riesling att mogna. Kring Beechworth är det mer tempererat och här hittar vi mycket shiraz medan de lägre altituderna ger ett varmt klimat som passar druvsorter med ursprung från Medelhavet. Till skillnad från de flesta andra Australiensiska vinregioner har man här fyra distinkta årstider.

Lägg till detta en mycket varierad geologi och vi får ett nästan oöverskådligt lapptäcke av olika terroir som ännu är oupptäckta. ”Det växer fortfarande gran på de bästa vinmarkerna” som en vinodlare uttryckte det.

Denna geologiska, topografiska och klimatmässiga variation ger förutsättningar för många olika druvsorter att trivas. Förutom de allerstädes närvarande shiraz och chardonnay hittar vi cabernet sauvignon, petit verdot, pinot noir, riesling, nebbiolo, viognier, sangiovese, gamay, tempranillo, barbera, marsanne, schioppetino, friulano, roussanne pinot grigio med flera. Från denna brokiga skara stiger sangiovese fram som den druva som kanske har den största potentialen i området. Men det lär inte ändra förhållandet med druvmångfald, eller som Julian Castagna uttryckte det; No other region grows so many varities so successfully.

Beechworth är trots sin lilla promilleandel av Australiens vinproduktion klart överrepresenterad när James Halliday bedömer Australiens viner samt i Langton’s vinklassificering. Efter att ha provat ett stort urval på plats kan jag bara hålla med och rekommendera dig att hugga när du ser ett vin från Beechworth. Själv återvänder jag gärna för att hänga med vinmakarna i baren på det gamla guldgrävarhotellet. 

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien 2, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: