Yarra Valleys fem decennier av cabernet

Detta bildspel kräver JavaScript.

En och en halv dag i Yarra Valley inleddes på tisdagkvällen med ett avspänt ”vinparty” med unga, spännande vinmakare (bland annat Bobar, Arfion, Gembrook Hill, Mac Forbes, Thick as Thieves, Luke Lambert, Timo Mayer, Proud Primary Produce (Thousand Candles), Payten & Jones) som gör viner mer åt det ”naturliga” och lite ”funkiga” hållet. Inte helt min grej men härligt att få mingla med vinmakarna, prova massor av vin, mula in ost och skinka och ösa upp chili ur en stor gryta medan en DJ skötte musiken. Hade dessutom med två svenska viner (Klagshamns Vingårds ”Incognito” samt Skepparps Vingårds Grand Prix Mousserande) som smått chockade vinmakarna.

Onsdagmorgonen inleddes på vanligtvis stängda Mount Mary Vineyard  med en helt unik provning speciellt för vår grupp. Temat var ”Five Decades of Cabernet Sauvignon” och tanken var att visa hur Yarra Valleys moderna vinhistoria började med cabernet sauvignon på 1970-talet och hur utvecklingen sett ut till idag när det framförallt är pinot noir och chardonnay som dominerar.

Mycket spännande provning med några riktigt ovanliga och gamla viner direkt från producenternas källare. Av de äldsta vinerna som plockats fram fanns det i flera fall knappt tio flaskor kvar. Bland mina personliga favoriter fanns 1989 Coldstream Hills Cabernet Sauvignon, 1992 De Bortoli Melba Vineyard Barrel Select, 2008 Mac Forbes ”Hugh” samt 2015 Mayer Yarra Valley Cabernet.

The 1970’s: ”New Beginning”

1977 Mount Mary Vineyard Cabernet (61% cab sauvignon, 22% merlot, 17% cabernet franc). Djupt granatröd med bred tegelfärgad kant. Stor, mogen utvecklad doft av läder, svamp, lite volatila syror, varm mörk frukt, någon kryddighet och viss grön stjälkighet. Fyllig, mycket friska syror, avrundade men stabila tanniner, röda torkade bär, lite uttorkad frukt, kvardröjande svartvinbärskaraktär, läder, tobak, svamp. Lång men lite torr och spretig avslutning.

1977 Yarra Yerring Dry Red Wine No 1. Djupt granatröd med tegelfärgad kant. Stor portvinsliknande doft, tydliga flyktiga syror, syltiga bär, sviskon, läder. Medelfyllig, friska avrundade syror, röda syltiga och torkade bär, svarta vinbär, läder, avrundade men lite glesa tanniner. Lång eftersmak med karaktär av nästan karamelliserade bär

1977 Yeringberg Cabernet. Medeldjup granatröd med bred tegelfärgad kant. Ganska liten doft med torkad frukt, ceder, katrinplommon, russin kombinerat med friska röda bär. Medelfyllig, frisk, torkad frukt, russin, läder, silkig och lite fint sandig tanninstruktur. Mycket lång, frisk elegant eftersmak.

The 1980’s: ”Bigger Company Investment”

1989 Coldstream Hills Cabernet Sauvignon. Ljust tegelröd. Stor, mogen, utvecklad, komplex och nyanserad, torkad frukt, animaliskt ”kroppslig” doft, svamp, läder och vanilj. Fyllig, läskande och avrundade syror, sammetslen slank nästan ung röd bärighet, sammetslen, mycket lång vackert klingande eftersmak med bar ett uns uttorkad läderton i avslutningen.

1989 Yarra Yerring Dry Red No1. Mycket djupt granatröd med tydligt tegelröd kant. Stor doft med lite påträngande ton av gröna stjälkar och lite vissnade blombukett, läder och lite portvinston. Fyllig, frisk, fortfarande ganska fokuserad svartvinbärsfrukt som dock klingar av ganska snabbt och lämnar kvar en ganska torr och lite bittra tanniner i eftersmaken. Obalanserat vin som bitvis imponerar men sedan faller sönder i delar.

1989 Mount Mary Vineyard Cabernets (62% cabernet sauvignon, 17% cabernet franc, 17% merlot, 4,5% malbec, 1,5% petit verdot). Medeldjupt granatröd med ljust tegelröd kant. Liten doft som antingen inte släpper fram eller saknar bouquet förutom lite torkad frukt och fatkryddighet. Fyllig, frisk och välstrukturerad med frukt som fortfarande fyller ut, röda bär och svartvinbär, russin, kryddiga fattoner, mycket lång men något uttorkad eftersmak.

The 1990´s: ”Tinkering with the Style”

1998 Wantirina Estate ”Amelia” Cabernet Sauvignon/Merlot. Medeldjupt granatröd med tegelröd kant. Stor, utvecklad doft med tydlig ton av rostade fat, kaffe, svamp, marmelad, svarta vinbär, ceder, lite eldig. Fyllig, smakrik, mörkfruktigt koncentrerad, svarta vinbär, välstrukturerad med tuffa tanniner, intensiv, mycket lång eftersmak. Smakmässigt fortfarande utvecklingspotential. Strukturmässigt en nästan övertydlig cabernet sauvignon.

1994 St Huberts Cabernet Sauvignon. Djupt granatröd med tegelröd kant. Medelstor men något diskret doft, röda lite syltiga bär, svartvinbär, ceder. Fyllig, kraftfull, mycket frisk med ganska tuffa tanniner. Frukten lite torr och tillbakadragen men vinet är trots det välbalanserat. Lång eftersmak med mörk svartvinbärsfrukt och rostade fat.

1992 De Bortoli Melba Vineyard Barrel Select. Djupt granatröd med bred tegelröd kant. Medelstor utvecklad doft av läder, svamp, lite jordig, fatkryddighet, marmelad. Fyllig, friska läskande syror, stadiga men mjukt avrundade tanniner, slank mörkbärig frukt som fyller ut kroppen, läder, tobak, liten vaniljton, välbalanserat, elegant och med en väl sammanhållen mycket låg eftersmak.

The 2000’s: ”Return to Balance”

2008 Mac Forbes ”Hugh” (Cabernet blend). Djupt granatröd. Stor, fruktig doft, svarta vinbär, vispgrädde, ton av vanilj. LIte ”Napa Valley Blueberry Pie”, liten mognadston med läderinslag. Fyllig, smakrik, slankt fokuserad mörkbärig frukt, eleganta friska syror och mogna välintegrerade tanniner, lång och strömlinjeformad eftersmak.  Fullt ut sinnligt njutbar.

2001 Wantirina Estate ”Amelia” Cabernet Sauvignon Merlot. Mycket djupt rubinröd med granatröd kant. Medelstor med mörk frukt, litet animaliskt inslag, läcer, nyanserad och lite fatkryddig. Fyllig, välstrukturerad med avrundad smak med rik, mörk frukt, tydligt närvarande men balanserade fat, svarta vinbär, lång, frisk, fräsch och fruktig eftersmak som bär fram tanninerna hela vägen.

2005 Yeringberg Yeringberg. Djupt rubinröd. Djup, ganska stor mörkfruktig doft med lite aromatisk ny ek. Fyllig, nästan sötbärig mörk frukt, mogna, avrundade tanniner, friska syror, balanserad men kanske något kort eftersmak. Absolut utvecklingspotential.

The 2010’s: ”The Present and Future”

2015 Mount Mary Vineyard Quintet. Djup purpur.  Stor, något outvecklad, svarta vinbär, mörk frukt, diskret fatkryddighet och antydan till vanilj. Fyllig, kraftfull, smakrik, mycket frisk, koncentrerad och fokuserad svartvinbärsfrukt. Kraftfulla men välintegrerade tanniner. Lång eftersmak med ren mörk frukt och liten fatkrydda.

2015 Yarra Yerring Dry Red Wine No 1. Mycket djup purpur. Stor, ung, nyanserad och läckert parfymerad med mörkfruktig svartvinbärsfrukt, viol och bara en svag antaydan av eukalyptus. Fyllig, djup mörk men samtidigt slank frukt med svarta vinbär och röda friska bär, snyggt balaserad tanninstruktur mot frukten. Mycket lång och något fatkryddig eftersmak. Imponerande.

2015 Dominique Portet Yarra Valley Cabernet Sauvignon. Djupt purpur. Stor, mycket fruktig doft av svarta vinbär, mörka plommon och diskreta fat. Fyllig, frisk, nästan övermogen mörk fruktighet, lite undersätsig (om man jämför med de andra). Lång frisk eftersmak med nästa lite sötfruktig karaktär med eukalyptus.

2015 Mac Forbes EB17 Love Child Cabernets. Djup rubinröd med blå toner i kanten. Medelstor, lite knuten, röda och svarta vinbär med något syltig karaktär, någon eldighet, söta fatkryddor. Fyllig, nästan stram smak med luftiga men samtidigt imponerande tanniner, mycket frisk, slank, fokuserad slank mörk frukt. Lång men ännu lite outvecklad eftersmak.

2015 Mayer Yarra Valley Cabernet. Nästan opakt purpur. Stor, mörk, generöst intensiv svartvinbärskaraktär. Något ”funky” men härligt parfymerad doft. Fyllig, smakrik, luftig struktur med fint sandiga men stadiga tanniner balanserade mot saftig, generös och frisk svartvinbärsfrukt. Härlig, lång eftersmak. Sticker mycket positivt ut som en modern cabernet.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien 2, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: