Badkarsviner av grenache

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter Adelaide Hills åkte vi söderut mot McLaren Vale som kanske mest är känt för typisk australiensiska viner med alkohol, rik frukt och fyllighet av druvan shiraz. Även om shiraz fortfarande hittas i en majoritet av vingårdarna är det andra druvor och stilar som idag väcker intresse. Spännande är att hitta massor av vita viner av italienska vermentino och fiano samt röda av montepulciano, sagrantino och montepulciano. Att de italienska druvorna kommer starkt kan spåras till de ursprungliga italienska invandrarna och de druvosorter de tog med sig till området. Vi fick prova massor av lättare friska röda, vita och roséviner under en lunch på fantastiska Star of Greece med utsikt över oceanen.

Innan dess var det dags för en masterclass på egendomen Yangarra om den druva som mer än andra idag kanske profilerar McLaren Vale: grenache.

Vi fick bland annat möta Bernard Smart som för 70 år sedan planterade vingården High Sands på en av de mest intressanta sandiga jordmånerna i McLaren Vale. Han berättade om hur vinindustrin såg ut för och hur de stora jättarna i vinbranschen styrde mycket av verksamheten. Grenache tog upp stora arealer men ansågs inte vara någon kvalitetsdruva och resultatet var att man under 1980-talet drog upp gamla planeringar av grenache och andra medelhavsdruvor ersatte med merlot, cabernet sauvignon och shiraz. Idag återplanterar man de ursprungliga druvorterna igen men grenache står fortfarande bara för 8% av planteringarna.

Grenache lämpar sig väl i McLaren Vale. Druvan som trivs i varma till heta klimat har den speciella egenskapen att när den nått full sockermognad så kan den hänga kvar på vinstocken länge för att fortsätta utveckla aromer utan att syran och friskheten försvinner. Dagarna i regionen kan bli mycket varma men tack vare havets modererande effekt och den svala nattluften från Mount Lofty så får vinerna fin arom och friskhet.                            

Det finns mycket gamla vingårdar med grenache i Australien, en del ända från andra halvan av 1800-talet. Anledningen till att dessa överlevt ekonomisk deprssion, två världskrig och organiserad upprotnig är att de alltid, från att de varit unga, gett bra kvalitet och god skörd. En annan orsak är att de gör utmärkta ”bathtub wines”, det vill säga viner som man fixar till hemma i en balja. Sådan kvalitet gör att en vinstock överlever i ett sekel.

2016 Kay Brothers Griffons Key. Medeldjupt rubinröd. Medelstor lätt aromatisk doft av friska röda bär, liten eldighet och sötlakrits. Nästan fyllig, frisk, mycket fint sandig men väldistribuerade tanniner, fräsch fruktighet som samtidigt är nästan köttig. Nyanserad kryddighet, peppar, lagerblad i lång eftersmak.

2016 Yangarra Estate Vineyard Ovitelli Grenache. (Vinifierad i cementägg) Medeldjupt rubinröd. Ganska liten men fruktig doft med någon aromatisk ton. Fyllig men elegant smak med mycket friska syror, tuggig mörk fruktighet parad med friska röda bär, sötlakrits, peppar, chiliaromatik, mycket fina tanniner som ligger i hela gommen.

2016 Wirra Wirra Absconder Grenache. Nästan djup och prurpurfärgad. Medelstor, något eldig, kryddig, eukalyptus, mogna röda och blå bär. Medelfyllig, frisk elegant med slank röd frukt, välstrukturerade tanniner, aromatisk ekarom, lång torr eftersmak.

2016 Hardys Tintara Grenache Reserve. Djup purpur. Stor tydlig doft av mogna solvarma bär, ceder, sötkryddig, kanel och en ton av eukalyptus. Fyllig, mycket smakrik med stram struktur, fokuserad röd och mörk bärfrukt, mycket lång och nästan intensiv eftersmak.

2015 Willalunga 100 ”The Hundred” Single Vineyard Clarendon Grenache. Ganska ljust rubinröd. Stor något utvecklad, lite knäckig ton parad med röda friska bär och en lätt aromatisk fatton. Medelfyllig med mycket lätt frisk, elegant munkänsla, röd frisk bärfrukt, något rökigt inslag. Bra längd men lite glesa tanniner och någon bitterhet i avslutet.

2015 Yangarra Estate Vineyard High Sands Grenache (Bernard Smarts 70-åriga bush wines). Medeldjupt purpur. Stor, uttrycksfull doft med liten eldighet, sötkryddig, piptobak, mogna mörka bär. Fyllig, lftig fruktighet av mogna röda bär, mycket frisk, stadiga, fina tanniner, ganska tydligen ek, smakrik, lång kryddig eftersmak.

2015 Brekkers Grenache. Ljust rubinröd. Stor, rik, aromatisk lite eldig, kryddig doft, lite flyktig ton. Medelfyllig, mycket frisk smak, röda mogna bär, tydlig grenachekryddighet, mycket fina lätta tanniner, lång elegant eftersmak med lakrits och lite tobak.

2013 d’Arenberg Derelict Vineyard Grenache. Medeldjupt blåröd. Stor, nyanserad, komplex, utvecklad doft med kryddighet, läder, knäck och chili. Fyllig, frisk, välstrukturerad, ovanligt stadiga tanniner för grenache, massor av mogen fokuserad rödfruktighet. Lång nyanserat kryddig eftersmak.

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

 

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien 2, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: