Grüner Veltliner? Austria? Australia?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter Tasmanien flög vi till Adelaide Hills där första stoppet var Hahndorf Hill Winery (HHW) och en provning av ”alternativa” druvsorter. På agendan stod fiano, arneis, aglianico, nebbiolo, mencia, montepulciano samt grüner veltliner. För sex år sedan framhölls sauvignon blanc som den profilerad druvan för Adelaide Hills men mycket har hänt sedan dess.

Idag framhålls Österrikes ”natonaldruva” grüner veltliner som framtidsdruvan. Detta är tack vare hårt arbete av Larry Jacobs och Marc Dobson Hahndorf Hill Winery. Efter att Larry sålt framgångsrika sydafrikanska Mulderbosch som han grundat flyttade paret till Adelaide Hills 1997. Där började de utforska vilken druva som skulle fungera bäst i klimatet som är det svalaste på Australiens fastland. Under högsommaren när dagstemperaturen kan nå upp till närmare 30° kan termometern på natten sjunka till 5°! Det är den stora temperaturvariationen under dygnet som gör att klimatet räknas som svalt. De friska nätterna framhäver aromatisk karaktär  och friskhet i druvorna.

Efter många resor i vinregioner kom Larry och Marc fram till att grûner veltliner borde vara bästa valet. Problemet var bara att de enda två odlingarna av grüner veltliner i Australien var planterade med lite problematiska kloner. Man var därför tvungna att importera plantor vilket på grund av Australiens extremt strikta karantänbestämmelser är en mycket lång, komplicerad och framför allt dyr affär.

När man fått plantor av tre österrikiska kloner i jorden och efter några år en rimlig skörd så insåg man att man hittat rätt och lanserade sitt första vin GRU 2009.

Man var så nöjd med resultatet och fick så mycket uppmärksamhet att man beslöt sig för att sprida druvsorten. Trots att man investerat så mycket så beslöt man att skänka sticklingar till alla vinodlare som ville prova. Förutsättningen var att det vara odlare i Adelaide Hills.

Idag är de 35 vinproducenter som odlar och buteljerar grüner veltliner och druvan har verkligen blivit regionens nya stjärsnskott. Enda nackdelen? Det kommer att öka på förvirringen ”Australia” och ”Austria” (Österrike).

2017 Gru Gruner Veltliner. Stor, grön doft av äpplen, gräs, gurka, lime och nästan övertydlig vitpepparkaraktär. Torr, medelfyllig, mycket frisk, strukturerad ”tuggig” frukt. Gröna aromer som Granny Smith, lång, ren och smakrik med salivutsöndrande syra. Stram, fruktig och välstrukturerad.

2017 White Mischief Gruner Veltliner. Medelstor doft av söt citrus, gulfruktig, gurka och gröna äpplen, något pepprig. Medelfyllig, frisk, mycket fruktig men fint strukturerad med karaktär av mogen citrus, limezest, gurka och en lång generös eftersmak.

2016 Reserve Gruner Veltliner. Stor, fruktig, frisk doft med en mycket diskret fatton, mogen citrus, omogen honungsmelon, lätt kryddig. Fyllig, koncentrerad, smakrik, melonfruktig, citrus, frisk, fet fruktighet, nästan oljig karaktär.

2016 Green Angel Gruner Veltliner Late Harvest. Stor komplex doft av lemoncurd, lime, honung, gula plommon och aning saffran. Medelfyllig, mycket frisk, snyggt balanserad simmig sötma, lång eftersmak med friskt avslut.

2017 Blaufränkish Blueblood. Medelstor, frisk, nyanserad doft av röda och blå bär, lite eldig, kryddig. Medelfyllig, frisk, mjuk, bärig och kryddig med nyanserad, elegant och lite pinot-aktig stil med lång eftersmak.

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien 2, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: