Carl Butler: Kyckling à la crème

IMG_0032Jag är helt slut efter att ha tagit mig igenom högsäsongen i Blå Huset. Varje dag i sju veckor har jag gjort frukost till B&B-gäster, bakat, gjort mackor, sallader och lunch i kaféet och allt annat som hör verksamheten till. Så vad gör jag första dagen utan gäster? Plockar upp bloggen och Carl Butler-projektet förstås.

Efter att mest ha ätit rester från kaféet, hel- och halvfabrikat och pizza på bykrogen sedan midsommar så var det välgörande för mage och själ att få laga ett enkelt och tryggt Butler-recept. Orkade inte stycka en kyckling så jag använde bröst med skinn.

(4 personer)
1 hel kyckling eller motsvarande bröst och lår
2 hg campinjoner
2 dl vitt vin eller buljong

3 dl matlagninggrädde
1 knivsudd cayennepeppar
saften av en citron

smör
salt & peppar
vetemjöl

Sätt ugnen på 225°. Stycka fågeln om du köpt en hel. Salta och peppra bitarna lättochvänd dem sedan i vetemjöl.Stek i en gryta med smör på medelhög värme tills bitarna blir gyllenbruna runt om. Slå vinet/buljongen i grytan, på med locket och in i ugnen (eller låt stå på spisen på svag värme) i 40 minuter. Under tiden skivar du och fräser champinjonerna lätt i smör i fem minuter. Arbeta ihop 1,5 msk vardera av smör och vetemjöl. Ta upp kycklingbitarna ur grytan och håll varma. Lägg ner svampen i grytan och slå på grädde. Låt koka upp och rör sedan ner smör/mjölblandningen lite i taget och låt sedan sjuda i 5 minuter. Slå på citronsafteoch cayennepeppar och smaka eventuellt av med mer salt. Servera med ris.

Jag använde vispgrädde och slängde dessutom i en hönsbuljongtärning fast jag också hade vin i. Körde kycklingen färdig på spisen och bara drygt 20 minuter. Fantastiskt gott i klassisk butlerstil och i den rätta ljusbruna färgskalan. Var dock försiktig med citronsaften, den kan bli lite dominant. Nästa gång kommer jag nog att skippa citronen och ta en matsked dijonsenap istället.

Här hittar du alla recept från hela Carl Butler-projektet.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Carl Butler: Kyckling à la crème”

 1. Christina GVA
  17 augusti 2018 den 20:40 #

  Tusen tack! Enklast är ofta godast. Uppskattar så ditt Karl Butler project. Njut av helgen!

 2. Christina
  03 augusti 2019 den 9:05 #

  Carl Butler skulle det vara och gjort denna kyckling igen med dina rekommendationer. Apotekets senap och stödde lite ungersk rökt paprika över vid servering.
  Klassiska recept recept går långt.
  Tack igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: