Bästa brödet på 5 minuter!

IMG_0073

EDIT: Kent i kommentarsfältet uppskattade inte personliga kommentarer så jag har strukit lite.

Jag är inte mycket för att baka matbröd men jag hittade ett recept som jag inte kunde motstå. Med fem (5) minuters arbetsinsats och utan knådande utlovades ett perfekt resultat. Om det låter för bra för att vara sant så är det oftast inte sant. Detta är dock ett undantag. Ett helt magiskt gott bröd inte olikt ett surdegslevain. Perfekt knaprig skorpa och ett segt härligt innanmäte.

Hemligheten är tid. Inte din tid för den inskränker sig som sagt till minuter. Det är jäsningen som tar tid. Lång tid. Men som det sägs i reklamen – ”worth waiting for”.

Blanda 400 g vetemjöl med 1 tsk salt och 0,5 tsk torrjäst ( ja torrjäst och bara en halv tesked!). Rör ihop med 300 g vatten till en kladdig deg, tar 30 sekunder. Täck över bunken med handduk, en tallrik eller plastfolie. Låt stå i 12-18 timmar beroende på hur varmt det är i rummet. Vi har ganska kallt hemma, cirka 18 grader, så min deg fick jäsa ett dygn. När degen jäst och blivit lite (inte mycket) större så ser du fullt med små bubblor på ytan. Med en spatel skrapar du ut degen på en väl mjölad yta. Den häftar fast ordentligt i bunken och bildar långa trådar.  Mjöla händerna väl och vik in den lösa degen från kanterna in mot mitten så du får en rund degklump. Knåda inte. Detta tar ytterligare cirka 30 sekunder. Flytta över degen till en handduk som du strött rikligt med mjöl på. ”Vikningarna” ska ligga nedåt. Strö över mer mjöl och täck med en handduk. Låt jäsa ytterligare två timmar. När du trycker på degen med fingret ska den resa sig igen om den jäst färdigt. Är gropen kvar så låt jäsa ytterligare en kvart. Värm ugnen och en ugnsfast form på ca 5 liter med lock (emalj, gjutjärn, glas eller keramik) till 230°. Ta ut den heta grytan (bränn dig inte) och vält ner degen så att undersidan kommer uppåt. Det ser inte mycket ut för världen men det ordna sig. På med locket och in i ugnen 30 minuter. Ta därefter av locket och grädda ytterligare till brödet blir fint kastanjebrunt. Vält eller lyft ut brödet på ett galler och låt svalna en timme innan du delar det. Bred rumsvarmt smör på och försök låt bli att äta upp hela brödet med en gång. Börjar genast fundera på att sätta en ny deg.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Bakat, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Bästa brödet på 5 minuter!”

 1. Christina
  11 maj 2019 den 9:55 #

  Wow… Detta ska testas omedelbart! Med havremjöl. Tusen tack och trevlig helg.

 2. Erik
  18 mars 2021 den 20:51 #

  Det här är verkligen ett jättebra recept! Med en del av vetemjölet utbytt mot grahams- eller rågmjöl och några nypor mortlat fänkålsfrö därtill blir det ännu bättre!

 3. Kent
  10 augusti 2021 den 18:25 #

  Kort o konsist tack! Ingen bryr sig om vad du har för temperatur i ditt kök!

  • 10 augusti 2021 den 18:43 #

   Ber så jävligt mycket om ursäkt. Ändrat i texten så det kanske passar bättre.

   • Christina
    11 augusti 2021 den 9:19 #

    (^o^) Ignorera / blockera / deleta troll kommentarer / på hopp – vi andra uppskattar dina personliga beskrivningar.

    Tack för alla underbara recept och speciellt Butler projektet!

  • Christina
   27 december 2021 den 6:24 #

   En ”surdeg” fick just ett nytt ansikte….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: