Pesto

pesto

Idag fanns det ingen återvändo. Basilikan behövde tuktas och hållas tillbaka. Det var dags att göra pesto.

Det är ju världens enklaste sak om man hoppar över prettomomentet att mortla sin pesto. Visst, det blir bättre. Men värmen lockade inte till kroppsutövning och en pesto körd i mixer blir också god. De klassiska ingredienserna är massor av färsk basilika, olivolja, olja, parmesan och/eller pecorino, pinjenötter, vitlök, salt och peppar i fallande ordning. Mängderna varierar efter vilket recept man läser och är väl en fråga om smak. Jag drar gärna på ordentligt med ost. Kör allt i misxer till en sås. Klart! Så himla enkelt.

Jag hade i tre olika sorters basilika (klot-, thai- och en obestämbar växtusbasilika)och både parmesan och pecorino. Jag hade dessutom både olivolja och kallpressad rapsolja eftersom jag ville ha lite mer nötighet i peston. Vanligtvis brukar jag använda solrosfrön eftersom jag trodde att jag inte gillade pinjenötter. Efter  att jag torgfört detta på bloggen fick jag veta att det minsann berodde på att jag använde mig av ”fulpinje”, det vill säga de korta och tjocka varianterna från Kina och inte de slanka och spetsiga som är äkta vara. Idag blev det därför pinjenötter som jag på rekommendation rostade samt valnötter för extra fyllighet. Det blev mycket bra!

Peston fyllde jag på eleganta Abba-sillburkar och en överbliven senapsburk. Med ett lager olja på toppen klara sig peston länge i kylen.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: lättlagat, LCHF, Råvaror, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Pesto”

 1. 09 augusti 2009 den 9:57 #

  För ganska många år sedan odlade jag basilika på /i en inglasad balkong. Det var drivhusvarma sommaren 1997, om jag inte minns fel. Jag lyckades odla fram så groteska mängder basilika att jag inte hade minsta chans att äta ikapp, trots daglig caprese-förätt. Då upptäclte jag att det går alldeles utmärkt att frysa pesto – fast det visste du säkert. Jag frös in mängder av småburkar och kunde då njuta av min skörd minst halva vintern…

  • 09 augusti 2009 den 14:53 #

   Att frysa pesto viste jag inte att man kunde. Däremot är det kanon att styckfrysa fina basilika blad. Lätt dem på en liten plåt eller form och frys dem i omgångar. Förvara dem styckfrysta i askar och plocka upp så många du behöver till din caprese eller pizza.

 2. 09 augusti 2009 den 17:31 #

  Provade göra Jan Heeds basilikasorbet för några år sedan. Hade ingen glassmaskin då, så konsistensen blev inget vidare men smaken den var alldeles underbar!

 3. 09 augusti 2009 den 22:30 #

  Halå Anders! Jag brukar göra pesto utefter Mi Piaces(delikbutik i Sickla o Huddinge) hemlagade variant. De använder väldigt knappt med olja. De kör heller inte ingredienserna så länge i mixern. Blir en nice rustik pesto med mycket färg. När det är dags att använda den brukar jag ibland spä ut den andel pesto jag tänkt använda med en fin olja eller hälla på maten efter.

 4. 10 augusti 2009 den 8:18 #

  Jan Heed, vad tänkte jag på? Hedh ska det ju vara! Pesto är riktigt bra burkmat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: