Bästa falukorven?

falukorv

Jag gillar falukorv. Jag tycker om falukorv. Jag älskar falukorv. Tyvärr finns det så mycket dålig, trist och slarvig korv och jag har försökt leta mig fram till de bra sorterna. En favorit har varit Melkers falukorv. Tyvärr sjönk den i anseende när jag upptäckte att de använde danskt kött och kom med lama förklaringar när jag mejlväxlade med dem.

Därför blev jag klart intresserad när Lidl annonserade om att deras egen falukorv fått högsta betyg i ICA-Kuriren. Jag har lite motvilligt börjat upptäcka att Lidl faktiskt har en hel del kvaliteter som göms i gräsliga förpackningar och bakom hittepåvarumärken i identiska ultrafula köplådor som strötts ut över hela europeiska kontinenten. Falukorven heter ”Enebacken” vilket givetvis ska ge associationer till Småland, Sörgården, gamla lantgårdar och svenska traditioner. Korv, Lidls ketchup Kania samt Kungsörnens Gammaldags Idealmakaroner inköptes.

Innehållsförteckningen* anger 64% köttmängd vilket är mycket högt för falukorv men inget ursprung anges. I reklamen flaggas med svenska färger men frågetecknen kvarstår. För ett storpack på 1600 g blev kilopriset cirka 26 kronor! Korven hade en mycket bra konsistens när den skars upp och fick mycket fin stekyta utan att fastna i pannan.

Hur smakade den då? Jo, den var helt fantastiskt bra. Mycket bra konsistens, nästan frasig stekyta, fin kryddig smak med väl avmätt rökighet. Kära hustrun som inte visste att hon var utsatt för ett smaktest kommenterade spontant hur god smaken var. Instämmer i toppbetyget. Räknar man sedan in priset i det hela så är resultatet snudd på sensationellt. Givetvis åt vi korven till stuvade makaroner och riven morot. Klassiskt!

Men det var inte bara falukorven som var ett fynd. Ketchupen var en överraskning! Halvlitersflaskan med sitt intetsägande varumärke och sunkiga etikett kostade 9 kronor. Innehållet redovisades som 70% tomatpuré, socker, ättikssprit, salt och kryddor. Inget annat. En jämförelse med Heinz ketchup på samma hylla visade att den endast innehöll 55% tomat. Smaken var faktiskt det bästa. Ren, mycket frisk distinkt tomatkaraktär och inte alls söt.

2-0 till Lidl!

Fullständig innehållsförteckning: gris- och nötkött, vatten, potatismjöl, fett från gris, kryddor, lökpulver, koksalt, stabiliseringsmedel (E 450), antioxidationsmedel (E 300), konserveringsmedel (E 250)

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, Råvaror

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

26 kommentarer på “Bästa falukorven?”

 1. Ingela
  18 september 2009 den 2:07 #

  Jag är alltid skeptisk mot hopbakningen ”kryddor”. Undras om de (producenterna) får gömma smakförstärkare där, typ E621?
  Jag har inget emot Lidl. Eller Netto. Man väljer vad man vill handla, eller inte. Enkelt. Brukar finnas jättegod liten grå korv på Lidl. Och stora fina skinkskivor av hel skinka.

  • 18 september 2009 den 6:39 #

   E-nummer får inte gömmas bland ”kryddor”.

  • 18 september 2009 den 6:40 #

   Den såg riktigt fin ut! Konstigt att de behöver pille ner konserveringsmedel i korven när den är rökt.

 2. 18 september 2009 den 7:24 #

  Lidl har inte helt tokiga produkter. Till och med chokladen (J.D. Gross) är helt godkänd.

  Din mat gör mig faktiskt sugen på korv, och framförallt på mjölkstuvade makaroner med massor av muskot. Finns inte mkt bättre vardagsmat än det!

 3. Kalle B
  18 september 2009 den 8:34 #

  Lidl har riktigt bra potatis från producent i Halland. Det är något mycket intressant hur en tysk lågpriskedja lyckas ha matkvalitet där ICA och Axfood bara pressar inköpspriserna utan hänsyn till kvalitet. Har det med traditionerna i Tyskland resp Sverige att göra och hur det påverkat företagskulturen? En tysk räknenisse kan ju, till skillnad från en svensk, köpa en riktig Thüringer Bratwurst på väg hem från jobbet.

  • 18 september 2009 den 8:40 #

   Noterade faktiskt att en hel del av grönsakerna var lokalt producerade.

   Det är riktigt intressant att läsa innehållsförteckningarna på Lidls produkter. Väldigt korta om man jämför med de stora varumärkena som ofta har långa e-nummerparader.

   Skulle vara intressant att kolla Lidls vinsortiment på kontinenten.

   • Christine i Frankrike
    22 september 2009 den 11:32 #

    Har testat lite av deras vinsortiment här i Fr. Köpte en biologisk röd Bordeaux som var helt ok – 2,50€
    Deras dyraste viner kostar typ 7,99€

 4. 18 september 2009 den 10:15 #

  Jag håller helt med om Lidl. De ÄR bra, i mycket. Framförallt korvarna. Enebackens kokkorv har nästan löjligt hög kötthalt och är jättegod.

  Sedan är jag emot lidl av helt andra skäl, hur de behandlar sina anställda tex.

 5. 18 september 2009 den 10:33 #

  Det finns mycket att säga om Lidl. Uppenbarligen är företaget inte någon mönsterarbetsgivare och de måste uppenbarligen vara benhårda prisförhandlare.
  Jag fylls inte av lycka och tillfredsställelse när jag handlar där. Eufori kännetecknar ju iå andra sidan inte ett besök på Ica Maxi.

 6. 18 september 2009 den 11:17 #

  Jag kan faktiskt bli rätt euforisk när jag botaniserar bland alla konstiga saker i mittgången på Lidl. Men jag skulle antagligen bli euforisk på Gekås, jag är shoppingnarkoman. 🙂

 7. kerstin
  18 september 2009 den 18:57 #

  Måste i sammanhanget få slå ett slag för vår lokale Ica-handlare som har en manuellt bemannad chark, fint med nymalen färs! åsså lyssnar han när man lämnar in förslag på nya produkter och borttagande av andra. Bor i ett litet samhälle så servicen är fenomenal. Nystartade Lidl i Borås besökte vi under de första invigningsdagarna. Sorry Anders, kan inte dela din nyvunna känsla för företaget eller dess produkter, smaka vad de månne och deklarera vad de må på sina varor.

 8. 18 september 2009 den 21:52 #

  Falukorv är riktigt god mat, om den görs på rätt sätt. Här i Jämtland har vi flera bra producenter. Hedmans från Strömsund är favoriten just nu.

 9. 19 september 2009 den 8:55 #

  Anders!

  Håller helt med om Lidl: det finns mycket att säga om dem, både positivt och negativt. Periodivis har jag handlat där och precis som du slagits av att de mot förväntan har ganska bra produkter. T ex, som inbiten mjölkchokladare har de faktiskt mycket god nöt- och russinchoklad… 🙂

  Ett kg prima ölandslök för 5 kr?

 10. Linda
  19 september 2009 den 16:43 #

  Jag vill kunna äta korv igen! Men om korven inte innehåller bindväv, animaliskt protein och blodprotein så finns det ändå broskbitar och stora fettklumpar! Inte roligt när man måste tugga mycket väl och dessa brosk – och fettbitar (hur små de än är) får mig att vilja kräkas…

 11. johan
  22 oktober 2009 den 2:44 #

  prova Jokkmokks falu, du kommer aldrig att äta någon annan falu. Kanske mälarcharks då, den är inte heller så tokig
  /Johan

 12. johan
  23 oktober 2009 den 0:02 #

  Ha ha, ja du kan inte ha varit mycket kvar på av den korven efter ett tag över öppen låga, 30 % kött måste ju ha krympt så mycket att grillpinnen hade tandpetarstorlek;-) Vet faktiskt inte om jag sett så låg kötthalt i en faluslang tidigare. Be ditt lokala chark ta hem Jokkmokks. Mälarchark har den godaste prinskorven iaf, tom utan nitrit, det är nog bland den enda i landet. Grå i färgen men vilken smak.

 13. Gustav Erikson
  31 januari 2010 den 0:38 #

  Fundera över detta. Enebackens falukorv är gjord i en gastät tarm. Hur får den då sin röksmak?

  Sen att titta på kötthalt funkar inte. Med dom EU-regler som gäller sedan -06 så säger den väldigt lite om kvaliteten.

  Är det ens någon som vet hur denna beräknas? En korv som hade 35% enligt gamla sättet fick vips 43% på EU-vis så stirra er inte blinda på det.

  • 31 januari 2010 den 15:42 #

   Intressant fråga.
   Jag kollade innehållsförteckningen på Enebackens falukorv och där nämns inte aromer. Inte heller Scan vars falukorv kommer i ”plasttarm” tar upp rökarom. Däremot anger Enebacken rökarom på sitt bacon.

   Får nog kolla upp detta.

   • Gustav Erikson
    02 februari 2010 den 3:53 #

    För vidare information. Jag har hittat en sida som tar upp det här med kötthalter osv. Här finns även en hel del nyttig information som nystar upp lite av vad folk inte vet i normalfallet.

    http://www.menyse.com/action/subProductGroup?moreProductGroups=true&productGroupId3=69&productGroupId4=16949

    Här får man en genomgång ”light” över hur det går till att beräkna kötthalten och hur man skiljer en bra korv från en sämre även om dom har samma kötthalt.

    Det här med kötthaltsberäkning kan jag säga att det är en sak för sig och det är få människor i sverige som vet hur den egentligen beräknas. Jag har en lunta papper om det och detta görs i 8 steg där man beräknar fram och tillbaka beroende på protein, fett och kollagenhalter i de olika ingående köttslagen osv.

    tex. så får man ta upp en hel del fett som kött under rätt förutsättningar osv.

 14. 17 januari 2012 den 14:35 #

  LIDL för mig är Kvalite,Kvantitet mm mm.
  Dessutom väldigt bra Priser till samma Kvalite.
  Idag var jag på LIDL Vasagatan vid Gamla Trygg-Hansa-Heden.
  Ni som Minns:skratt!!!
  Köppte en Enebacken 1000 Gr falukorv.24:- Kr.
  Jag kommer att UngsBaka Korven med Gurka,Ketjupp mm.
  Sen blir det Stampad Potatismos och jag Stampar den helt skälv.
  Inget Pulver 🙂 Älskade Människor.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Falukorv från Svarta Havet « Öhmans Mat & Vin - 08 oktober 2010

  […] av skinnet från en falukorvsring och snitta den tvärsöver med en tumsbredd mellan skårorna. Fyll snitten med bulgarisk fårost […]

 2. Riktiga rivjärn! « Öhmans Mat & Vin - 07 juli 2011

  […] och deras lyxigare märke Delize är hur bra som helst. Givetvis blir det också någon ring med deras suveräna falukorv. Idag tog jag dock en vända dit av ett annat skäl; […]

 3. Mannerströms falukorv « Öhmans Mat & Vin - 01 oktober 2011

  […] har länge hävdat att Lidls märke Enebacken är den bästa massproducerade falukorven, men nu har den fått mycket stark konkurrens. […]

 4. Falukorv Mediterranée « Öhmans Mat & Vin - 05 december 2011

  […] lunch improviserades utifrån de ruskiga mängder zucchini vi fått av en bekant samt resterna av falukorvstestet. Det blev en falukorvslåda med inspiration av Medelhavet (nåja…inspiration av tillgängliga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: