Mannerströms falukorv

Jag älskar verkligen falukorv. Denna stapelvara i det svenska köpet kan vara outsägligt trist men om den är av god kvalitet kan man göra så mycket gott av den. Att bara knapersteka den och servera tillsammans med stuvade makaroner är sådan där mat som gör mig snäll och lycklig.

Jag har länge hävdat att Lidls märke Enebacken är den bästa massproducerade falukorven, men nu har den fått mycket stark konkurrens. Hälsingestintans falukorv fanns i charkdisken på Ica idag och fick följa med hem. Endast köttråvara av svenskt nötkött (vilket originalreceptet föreskriver) från frigående djur och dessutom hängmörat. Mycket bra smak och fast, lite mörkare färg och fin konsistens. Rekommenderas.

Något annat som rekommenderats av många är Leif Mannerströms variant på ugnsgratinerad falukorv som återfinns i hans utmärkta bok ”Husmanskonst”. Eftersom alla ingredienserna fanns hemma idag så var det ett enkelt beslut att testa detta recept. En riktig festmåltid! Vi drack en halvtorr, frisk riesling till korven. Fungerade riktigt bra.

Smöra en ugnsfast form och täck botten med purjolök (1-2 st) som du skivar ganska grovt. Dela en falukorvsring (ca 800 g) på mitten och snitta den längs med nästan hela vägen ned. Bred ut rejält med svensk senap och chilisås i snittytan, pudra över lite milt paprikapulver och lägg korvarna på purjolöksbädden. Salta och peppra samt tryck ned 10-12 halverade körsbärstomater och en strimlad gul lök. Skär stavar av 2 saltgurkor och toppa korven med dem samt färsk timjan. Ringla över 2 dl vispgrädde och riv över rikligt med lagrad herrgårdsost. Gratinera i 30 minuter på 175°. Servera med potatismos och eventuellt mer saltgurka.

Testa också mina falukorvsvarianter med inspiration från Svarta Havet och Medelhavet.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Mannerströms falukorv”

 1. 01 oktober 2011 den 21:59 #

  Jösses! Snudd på kriminellt med ett sådant recept. Här skall meckas falukorv. Dessutom, nu behöver jag inte skämmas längre för att jag köper min falukorv på Lidl. Jag har oxå tyckt att den är helt OK.

 2. J
  02 oktober 2011 den 0:02 #

  ska det vara faluslang så skall det vara Jokkmokks!
  Har man ätit den smakar Scans deli som vatten..

 3. 03 oktober 2011 den 12:05 #

  Hej! Vad roligt att läsa att du gillar vår falukorv! Hälsningar Cecilia på Hälsingestintan.

  • 03 oktober 2011 den 12:56 #

   Hoppas bara folk fattar hur bra den är och inte bara tittar på priset.

 4. 03 oktober 2011 den 13:46 #

  Detta recept vill jag absolut prova!

 5. Magnus
  15 september 2016 den 21:02 #

  Grymt med falukorv från Undersåker också…toppat med bacon eller rökt skinka.

 6. Hanna
  04 april 2018 den 13:45 #

  Testa Härryda Karlssons falukorv. Bästa av de alla

Trackbacks/Pingbacks

 1. Öhmans köttbullar « Öhmans Mat & Vin - 02 oktober 2011

  […] och har därför med varm hand lämnat över det bestyret till Kära Hustrun. Men när jag lagade Mannerströms falukorv igår så föll ögonen på hans köttbullerecept och det inspirerade mig till att försöka på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: