Favorit i repris: Mannerströms falukorv

Idag vräker regnet ner över Österlen och varma härliga september har definitivt gått över i höst. Perfekt dag för ”comfort food”. Detta äter jag idag och repriserar hela bloggposten. Håll tillgodo.

Jag älskar verkligen falukorv. Denna stapelvara i det svenska köket kan vara outsägligt trist men om den är av god kvalitet kan man göra så mycket gott av den. Att bara knapersteka den och servera tillsammans med stuvade makaroner är sådan där mat som gör mig snäll och lycklig.

Jag har länge hävdat att Lidls märke Enebacken är den bästa massproducerade falukorven, men nu har den fått mycket stark konkurrens. Hälsingestintans falukorv fanns i charkdisken på Ica idag och fick följa med hem. Endast köttråvara av svenskt nötkött (vilket originalreceptet föreskriver) från frigående djur och dessutom hängmörat. Mycket bra smak och fast, lite mörkare färg och fin konsistens. Rekommenderas.

Något annat som rekommenderats av många är Leif Mannerströms variant på ugnsgratinerad falukorv som återfinns i hans utmärkta bok ”Husmanskonst”. Eftersom alla ingredienserna fanns hemma idag så var det ett enkelt beslut att testa detta recept. En riktig festmåltid! Vi drack en halvtorr, frisk riesling till korven. Fungerade riktigt bra.

Smöra en ugnsfast form och täck botten med purjolök (1-2 st) som du skivar ganska grovt. Dela en falukorvsring (ca 800 g) på mitten och snitta den längs med nästan hela vägen ned. Bred ut rejält med svensk senap och chilisås i snittytan, pudra över lite milt paprikapulver och lägg korvarna på purjolöksbädden. Salta och peppra samt tryck ned 10-12 halverade körsbärstomater och en strimlad gul lök. Skär stavar av 2 saltgurkor och toppa korven med dem samt färsk timjan. Ringla över 2 dl vispgrädde och riv över rikligt med lagrad herrgårdsost. Gratinera i 30 minuter på 175°. Servera med potatismos och eventuellt mer saltgurka.

Testa också mina falukorvsvarianter med inspiration från Svarta Havet och Medelhavet.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Övrigt, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Favorit i repris: Mannerströms falukorv”

 1. Hans Groth
  25 september 2020 den 19:23 #

  mmmm låter ljuvligt gott, måste bara testas

 2. 25 september 2020 den 22:01 #

  Hälsingestintan har gått i konkurs.

  https://www.food-supply.se/article/view/679210/de_koper_halsingestintans_slakteri

  Finns falukorven kvar?

  Undrar Jakob Bjurström

  Skickat från min iPhone

 3. Patrik Andersson
  25 september 2020 den 23:16 #

  Vi köper i princip all korv från http://Www.godkorv.se
  Deras grillkorv är 👍🏼 https://eriksonschark.se/produkt/grillkorv/

  Sen är det svårt att hitta godare Falukorv https://eriksonschark.se/produkt/falukorv/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: