Jultalibanens budord

Med en knapp vecka kvar till julafton ska det erkännas! Jag är en jultaliban. Inte så att jag hysteriskt firar alla julens helgdagar eller går i julottan. Men jag anser att det finns vissa rätt och fel i julfirandet. Och de som inte följer den rätta vägen är otrogna och smutsiga julgrisar.

 • Granen. Julgranen ska INTE bäras in och kläs till första advent. Inte ens till Lucia är det acceptabelt. De rättrogna klär granen på lillejulafton. Hur ska annars barnens ögon kunna tindra på julaftonsmorgon?
 • Dopp i grytan. Det heter dopparedan av en anledning. Det SKA doppas i grytan på julafton. Hårt tunnbröd ska det vara men även sydländska perverterade avvikelser som vörtbröd kan accepteras för julfridens skull. Men då ska det banne mig vara torrt. Doppvägran kan endast rättfärdigas med ett renande tvångsdop(p)
 • Skinkan. Jul = fläsk. Punkt. Kalkon och anka betraktas som oortodoxt men kan accepteras som komplement. Jag är medveten om att det finns religioner som inte tillåter fläsk, men de firar ju å andra sidan inte jul. Veganer har inte förstått julens budskap och får hitta på en egen högtid.
 • Julens färger. Julpynt och dekorationer kan ha många färger. Rött och grönt är de korrekta. Blått är accepterat. Silver och guld är pråligt men tillåts om övriga färger är representerade. Rosa och svart är INTE kosher och resulterar i indragna julklappar och saffransbannbulla.
 • Mumma. Till julmat ska det drickas mumma. Julmust sitter på mummans högra sida, men julmust light är ett satans bländverk. Öl är också en ren dryck, men den ska vara svensk, inget utländskt tillkonstrat. Coca-Cola är självklart bannlyst som en produkt från ondskans axelmakter. Att ställa xide x-mas på bordet är rent kätterskt.
 • Julklappar. Att vägra julklappar är att förneka julens existens och leder till evig fördömelse och skållning i het glögg. Julklapparna får heller aldrig delas ut förrän efter julbordet avnjutits, Bengt Feldreichs sista falska ton ljudit och de vuxna serverats kaffe och pepparkaka.

Så står det skrivet. I övrigt får man göra som man vill bara man inte skadar någon annan.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

21 kommentarer på “Jultalibanens budord”

 1. 18 december 2009 den 11:49 #

  hear, hear!

 2. 18 december 2009 den 13:10 #

  Jag förstår faktiskt inte de som ställer in granen redan 1 december. Den klär man tillsammans kvällen innan julafton, så har det alltid varit. Håller med dig om allt faktiskt, vissa traditioner tycker jag man ska hålla fast vid. Däremot är det klart man ska prova lite nya saker då och då, till julbordet t.ex., så länge de självklara sakerna finns representerade.

 3. 18 december 2009 den 13:17 #

  jag är en hädare, det erkänns härmed, jag ställer upp på samtliga budord, men har snudd på aldrig doppat i grytan, tänker bättra mig

 4. 18 december 2009 den 14:46 #

  ”Veganer har inte förstått julens budskap och får hitta på en egen högtid.
  Du ätr underbar!
  Jag syndar på somliga punkter, men är renlärig på några, i varje fall. Fläskets självklara plats på julbordet, bannlysning av andra drycker än must och öl samt att klapparna sparas till efter Bengt F sjungit klart.
  Julgranen älskar jag så mycket att jag egentligen vill klä den redan till Lucia, men vis av erfarenhet vet jag att jag av our tidsnöd intye brukar klä den förrän den 23:e. Detta utförs utan inlbaldning av barn (de har ingen smak och jkan inte föra sig). Övriga vuxna dricker glögg och skrattar åt mig, medan jag rituellt smyckar den tjusiga trädet. Att klä granen är nog den mest religiösa handling jag utför på hela året…

 5. biffen
  18 december 2009 den 21:00 #

  Amen!

 6. 19 december 2009 den 16:36 #

  Jag inte bara hädar, jag vägrar reformera mig.

  Redan på punkt två är vi oense.

  Det blir inget dopp i grytan. Punkt. Inte för att jag har något emot dopp i grytan. I alla fall inte med hårt tunnbröd. Men jag har inget att doppa i. Skinkan ska ugnsbakas, inte kokas. Då blir det inget dopp sedan heller.

  Vid punkt fem är splittringen total. Mumma går fetbort. Satans bländverk hitåt, tack. Ta två flaskor när du är kommer. Jag vet, antitillsats- och pronaturligtmaffian får tuppjuck just nu, men julmust light måste finnas på julbordet. Ja, hela året faktiskt. Annars kan jag ju inte äta inlagd sill, janssons och allt det där som bara passar med julmust. Jag avskyr öl. Jag tål inte mjölk. Och jag är diabetiker. Julmust light är räddningen.

  • 19 december 2009 den 20:15 #

   Ugnsbakning är dessvärre ingen ursäkt. Det finns syltor och korvar att koka samt även koncentrerat doppspad på plasttub för snabbfrälsning.

   Julmullan kan se att undantag i vissa fal kan göras för lightmust. Läkarintyg fungerar som avlatsbrev.

 7. 19 december 2009 den 16:41 #

  Shit, ord och inga visor. Törs inte tänka på vad som kommer hända mig som klädde granen redan inför ett glöggkalasmingel för ett par veckor sedan. Och som har lila juldekorationer.

  • 19 december 2009 den 20:13 #

   Det är inte lätt att fira rättfärdigt. Se det så här att till nästa år vet du hur det ska gå till. Det finns alltid förlåtelse för den ångerfulle. 😉

 8. Tomas
  19 december 2009 den 21:41 #

  På ett julbord bör även finnas svagdricka! Då pratar jag inte om den falska sorten som är söt och sliskig. Nej, äkta vara ska vara. Svår att få tag på men bäst. Två exempel:
  http://www.borns.se/
  http://www.sandhemsbryggeri.se/

 9. Tomas
  19 december 2009 den 21:43 #

  Nej, äkta vara ska det vara. (ska det ju vara)

 10. 20 december 2009 den 9:09 #

  Wohooo, jag håller med på alla punkter i stort sett. Men det är mammas julbröd som ska doppas i grytan, inte hårt tunnbröd. Och för att hinna uppleva lilla granen hemma hos mig innan jul får den nog kläs redan idag, men mammas gran kläs aldrig förrän den 23.e.
  J försökte införa julklappsförbud oss emellan, men jag har fått honom på andra tankar, så nu blir det en eller högst två inte alltför dyra julklappar till varandra. Tur!
  Hälsar fröken Dill

 11. 20 december 2009 den 10:59 #

  Nu lät du mer som en katolik Anders!

  • 20 december 2009 den 11:01 #

   Vem har sagt att en ”taliban” inte kan vara katolik…eller ateist.

 12. 20 december 2009 den 17:38 #

  Stryk mer.

 13. 21 december 2009 den 9:44 #

  Detta var ett manifest som heter duga! Efter detta förstår jag ännu bättre om du har svårt med sminkad mat.
  Vi upplever att granarna dricker allt sämre och har därför börjat klä granen 20-21. På så sätt är den grann när den ska och kan huttas ut snabbare… Du får väldans gärna dela med dig av din favoritmumma så ska vi se vad tomtemor kan fixa…

 14. 22 december 2009 den 9:34 #

  Hahaha, underbart! Hear, hear! 🙂

 15. Helena
  22 december 2012 den 16:53 #

  Fyra utav sex är ju inte så dåligt! Granen, håller helt med dig, men efter så många år i USA så har granen kommit upp lite tidigare vart år. De flesta tar ner sin gran på annandagen här, det har jag dock inte börjat att göra! Njut nu av julen och dina traditioner!

 16. 23 december 2013 den 20:52 #

  Håller med i nästan allt och önskar en synnerligen God Jul och ett Gott Nytt år!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mumma – ett av julens måsten! « Öhmans Mat & Vin - 22 december 2009

  […] jul utan mumma” säger jultalibanen. Här hemma blandas mumman traditionsenligt i farfars mummakanna och njutes till julbordet […]

 2. Mexikansk julkaka: Rosca de Reyes — Skånska skafferiet på Taffel.se - 10 januari 2011

  […] och med våra jultalibaner till barn, som högljutt protesterat när vi bokade resan, förlät oss på julafton när tomten […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: