Julkalender – DOPPAREDA’N!

Så var det då julafton – Doppareda’n.

Hos oss är doppet i grytan det absolut viktigaste inslaget i julfirandet. Inget dopp, ingen jul! Då min sida av släkten är från norra Sverige och Kära Hustruns skånska familj inte doppade, så är det tunnbröd som vi sänker ner i spadet. Jag förstår aversionen mot denna mattradition hos dem som doppat vörtbröd. Maken till slemmigt bröd får man leta efter.

Doppet i grytan måste vara den äldsta och mest ursprungliga julmaten som vi fortfarande har kvar. I bondesverige tog man till vara allt och det rika, koncentrerade spadet som blev kvar efter slakt och korvkok och var perfekt att mjuka upp det torra brödet som skulle ätas innan man fick hugga in på julbaket. När Sverige fortfarande var katolskt så fick man dessutom inte bryta ”julfastan” förrän på juldagen. Då var det kyrkligt sanktionerade och mäktiga doppet en ren festmåltid.

Tyvärr håller den här traditionen på att försvinna. En anledning är att många tror att doppet är fett. Inget kunde vara mer felaktigt då det mesta av fettet lyfts upp när spadet stelnat.

Något recept blir det inte i denna sista ”lucka”. Det räcker att veta att julsovlet (skinka, korv etc) ska koka i spadet som kryddas med lagerblad, kryddpeppar och kokas ihop eller saltas till kraftig smak. Sedan doppas tunnbrödet tills väl uppblött, slevas upp, toppas med en rejäl klick riktigt smör och allt avnjuts med skinka, köttbullar och andra julproteiner.

Nu önskar jag alla bloggläsare en riktigt

GOD JUL!

Läs om den emaljerade grytan hos precis en sån retroblogg.

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kategorier: Julrecept, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “Julkalender – DOPPAREDA’N!”

 1. 24 december 2010 den 0:07 #

  Jag kan bara instämma, smygstartade redan idag med detta, eller egentligen är det en tradition från min familj att avrunda dan före dan med dopp i grytan på moster Majvors hembakta tunnbröd (som min mor nu mer står för när vi är upp i Västerbotten). Skinkan som precis är klar är det självklara tillbehöret!

  God Jul & Gott Nytt År!

 2. Helena
  24 december 2010 den 0:23 #

  Jag kan bara hålla med om doppet. Dopp hör julen till. När jag var liten och började doppa i gryta så skäms jag nästan när jag erkänner att jag bara doppade limpa! Fy..nu är det bara tunnbröd som gäller!
  God Jul och tack för er fina adventskalender!

 3. Andreas
  24 december 2010 den 5:12 #

  Jag älskar dopp i grytan! När jag växte upp så var det min absoluta favorit på julbordet och det är väl så fortfarande, även om jag numera äter allt på julbordet och inte bara skinka och doppat vörtbröd.
  Jag har aldrig provat att doppa tunnbröd men det ska jag se till att göra omgående.
  Passar även jag på att önska en riktigt God Jul och god fortsättning!

 4. Stefan
  24 december 2010 den 12:57 #

  Det absolut viktigaste skälet till att koka julskinka är ju doppspadet.

 5. Kaija Tiainen
  24 december 2010 den 12:58 #

  Finland tackar!
  Tack så mycket för alla fina skriverier som har gett mig mycket inspiration här i Lahtis. För tillfället -28 och så sagolikt vackert att det nästan gör ont i hjärtat, på ett bra sätt. Jag har avnjutit en kopp kaffe och en rejäl skiva av fruktkakan, variant Öhman/Butler som blev mycket god. Nästa år ska jag hacka aprikoserna och russinen lite mindre och då blir även utseendet perfekt.
  Nu ska bege mig till släktmiddag.
  En God och avkopplande Jul önskar jag Dig samt din familj och alla som läser denna blogg!
  Kaija T

 6. Stefan
  24 december 2010 den 12:58 #

  Ett problem är väl att 90 % av alla julskinkor i butikerna är förkokta. Nästan svårt att hitta något annat.

 7. 25 december 2010 den 22:47 #

  Härligt att vi är flera som håller doppets fana högt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: