Hur serverar man champagne?

För många, allt för många, är nyårsafton den gång på året man dricker champagne. Eftersom osäkerheten är stor och champagneservering inte ingår i grundskolans läroplan (ännu) så kommer här lite goda råd.

 • Champagne eller mousserande? Det är stor skillnad på champagne och mousserande viner från andra ursprung. Även den okunnige känner kvalitetsskillnaden vid jämförande provning. Tro mig. Jag har oräkneliga champagneprovningar med nybörjare bakom mig. Sedan är det en annan fråga om man tycker att skillnaden är värd pengarna. 69 kronor eller 269? Är ni ett sällskap på sex personer så kostar ett glas champagne strax över 40 kronor. Det kanske det kan vara värt ändå?
 • Kyl inte champagnen för hårt. Kylskåpskallt (cirka +6°) är i kallaste laget. Ta ut champagnen en stund innan den ska serveras. Champagnekylare med is är inte att rekommendera. Om champagnen får stå för länge blir den så kall att aromerna helt ”fryser inne”. Fyll kylaren med kallt vatten så håller vinet sin temperatur.
 • Öppna med försiktighet. Se till att inte flaskan har skakats innan den ska öppnas. Låt flaskan stå på ett stadigt underlag. Ta bort folien, håll om flaskhalsen med tummen över korken och lossa grimman. Ta inte bort grimman! Ta ett stadigt grepp om korken och grimman och håll om bottnen på flaska. Se till att ingen står i vägen. Vrid på flaskan och känn hur korken släpper sitt grepp. Håll emot och lått korken sakta arbeta sig upp med hjälp av trycket. Vicka på korken för att hjälpa till. Det ska bara pysa lite lätt när korken åker ur.
 • Glas. De höga smala flöjtglasen rekommenderas då de bäst bevarar bubblorna. Coupeglasen har nyligen fått en liten renässans. Avstå! Både aromer och kolsyra sticker iväg fort som attan. Pröva hellre ett vanligt vitvinsglas, det låter dig uppleva aromen i vinet bättre än både flöjt och coupe. Ett riktigt champagneglas ska ha en lite ojämnhet längst ned i kupan där en stilig bubbelpelare kan bildas. Har du köpt billiga champagneglas kan du fixa detta genom att raspa lite lätt med en syll eller spetsig kniv.
 • Hälla upp. Det skummar lätt över när man häller upp champagne. Om du ska servera många gäster kan du förbereda lite. Häll upp några centiliter champagne i varje glas. När du sedan serverar skummar det inte lika mycket och du slipper spill och söl.
 • Spara inte det bästa till sist. Håll inte på champagnen till tolvslaget, då är smaklökarna med största sannolikhet fördärvade. Servera champagnen som välkomstdrink eller till förrätten. Till fyrverkerierna duger det gott med ett enklare mousserande eller Pommac.
 • Överbliven champagne. Om det, mot förmodan, skulle bli champagne över så gör du en tuss av hushållspapper och stoppar ner i flaskhalsen. Ställ sedan flaskan kallt. En halvfull flaska klarar sig ett par dygn på detta sätt. Att sätta en tesked i flaskhalsen är en myt som avlivats.
 • Viktigast av allt! Drick och njut!

Tips på bra bubbel hittar du i denna post.

Etiketter:, , , , , , , , , , ,

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

15 kommentarer på “Hur serverar man champagne?”

 1. Jaget
  30 december 2009 den 19:35 #

  Jag kan tyvärr inte hålla med om att det är stor skillnad mellan champagne och mousserande. Det är en viss skillnad i smak ja, men den är enligt min mening marginell. Jag har smakat både Dom Pérignon och Cristal men även billigare mousserande och jag skulle vilja gå så långt att påstå att det är mycket liten skillnad.

  För rödviner däremot är det en jäkla skillnad på kvalitet och billigt på systemet.

  Nej, jag tycker att champagne-fjäskeriet är överdrivet och att rätt mousserande fungerar lika gott.

 2. Jaget
  31 december 2009 den 10:30 #

  Merci, med undertoner. 😉 Jag tror att ”man”, även jag, blir påverkad av rådande normer. Det är tydligt att inte många skulle våga gå emot ”klassiker” som Champagne, rödviner från Bordeaux etc, vilket rent generellt resulterar i ett visst vända-kappan efter vinden syndrom. Vilken vinskribent skulle ”våga” hävda att något mousserande skulle kunna vara bättre än champagne, om de nu skulle tycka det? Finns det något sådant som en universell smak? Alla borde tycka något olika, det gör ju folk i allmänhet.

  Jag försöker väl mest ifrågasätta våra normer antar jag och få fram vad folk ofiltrerat egentligen anser innerst inne, vilket mycket väl kan vara att Cristal är den smakfullaste drycken, men likväl att något billigare mousserande är det.

  Gott Nytt!

 3. 31 december 2009 den 11:47 #

  Gott Nytt!

 4. Christine i Frankrike
  31 december 2009 den 12:47 #

  Màste säga att jag gillar champagnen mycket bättre i coupe-glas. I vanliga höga smala ”flutes” sà sprutar bubblorna rakt upp i näsan. I coupen känner man smaken pà champagnen även om det blir en liiiiten aning mindre bubbligt.
  För övrigt sà köper vi vàr champagne direkt fràn en liten producent utanför Reims och den är godare än vilket stort märke som helst.
  (Munoz-Bruneau, 51700 Festigny)

  • 31 december 2009 den 13:15 #

   De små producenterna levererar ofta mer valuta för pengarna…och mer karaktär.

 5. Arvid Rosengren
  13 januari 2010 den 15:19 #

  Enormt sent inlägg men ändå.

  Jag tycker det är enormt stor skillnad på billigt mousserande och champagne. Dock kan man ju ifrågasätta vissa av 1000+ kr champagnernas berättigande. I alla fall som unga.

  Dock måste jag påstå att det absolut bästa glaset för champagne är vanliga vinglas. Glöm flöjter och couper… även om det finns ordentliga flutes med riktig stor kupa nu också.

  Champagne gör sig bäst gammal, fesljummen och avslagen!

  Till nyår blev det Guy Charlemange 2002 Mesnilesimme och Selosse Initial (degorgerad Feb 2008). Båda var bättre två dagar efter öpnnandet.

  • 13 januari 2010 den 16:49 #

   Hej Arvid, kul att se dig här!
   Jag är benägen att hålla med dig i det mesta.

 6. 17 augusti 2010 den 9:38 #

  Ja, och nej.

  Först, legenden har det att coupeglasen egentligen är avgjutningar av någon fransk dams (gränslösa) bröst. Är det inte då synnerligen njutningsfullt att dricka champagne, den mest förföriska av alla drycker, ur just dessa glas? 😉

  Sedan, anledningen till vi dricker skumpa kring nyår är att det är fest och att det nya året ska bli FANTASTISKT och MYCKET bättre än det förra. Ska vi då skåla in det i billig pommac? Nej! Nyår ska – med eller utan smaklökar – skålas in i champagne! 🙂

  Annars håller jag med dig.

  • 17 augusti 2010 den 9:43 #

   Nyår är ett kraftigt överskattat datum och illa valt tillfälle för fest. För att citera Dean Martin; ”New Years is amateurs night”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bästa nyårsbubblet 2009 « Öhmans Mat & Vin - 30 december 2009

  […] Serveringsråd kan du läsa om här. […]

 2. Förvirrande champagneråd « Öhmans Mat & Vin - 16 augusti 2010

  […] Här kan du läsa mina serveringsråd för champagne. […]

 3. Förvirrande champagneråd — Gubbröra på Taffel.se - 17 augusti 2010

  […] Här kan du läsa mina serveringsråd för champagne. […]

 4. Puffar lite vintexter « Öhmans Mat & Vin - 10 mars 2011

  […] är livsnödvändigt (typ) och därför kan råd om servering och hantering vara på sin plats. Men glöm det där med teskeden i […]

 5. De obetydliga vinbloggarna « Öhmans Mat & Vin - 25 augusti 2011

  […] häl kommer min gamla post där jag slaktar företeelsen bag-in-box och på 38:e ett inlägg om hur man serverar champagne. Sen kommer ingenting och på 51:a lite råd om bufféviner. Sedan ingenting. Och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: