Ekonomitipset: skinkgryta

När julen och nyår passerat gäller det att hitta billig och bra mat. Just nu vräks överblivna julskinkor ut för en spottstyver. Jag köpte min skinka för 29 spänn kilot! Detta blir ett riktigt storkok!

Dag 1: Lägg 1 liter stora vita bönor i blöt. Skär bort svålen och fettet på en 2,5-kilos rimmad skinka och skär ner köttet i grytbitar. Släng ner i en stor gjutjärnsgryta och häll i en flaska torrt, vitt vin (billigast möjliga funkar). Tillsätt två halverade gula lökar, två skalade morötter, en tesked salvia, en tesked timjan, 2-3 lagerblad och rejält med svartpeppar. OBS! Inget salt! Koka upp på spisen och ställ sedan under lock i ugnen på 100°. Jag glömde bort grytan i fem timmar. Ställ grytan kallt.

Dag 2: Koka bönorna i nytt vatten med lite salt. Ta fram skinkgrytan och plocka bort det stelnade fettet, löken och morötter. Koka upp, tillsätt bönorna och koka dem färdigt med köttet som nu kommer att falla sönder. Tillsätt en burk krossade tomater och en matsked tamarindpasta. Smaka av mot slutet. Om det är för salt slevar du upp lite spad (jag tog upp 5 dl). Tillsätt två burkar konserverade körsbärstomater och värm försiktigt. Servera med ett gott bröd.

Vill du göra allt på en dag funkar det med konserverade bönor men då blir det inte lika billigt och mindre tuggmotstånd. Grytan blir mustig, salt och syrlig. Perfekt en kall vinterdag.

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, LCHF, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Ekonomitipset: skinkgryta”

 1. biffen
  29 december 2009 den 20:39 #

  förstår inte hur man kan köpa betong-sugga, skulle inte ens ta emot dessa skinkor om jag fick pengar, smakar ingenting och sen har djuren bott på en betongplätt och ätit grovfoder, du kan ju tänka dig vad grisarna får för mat när man kan sälja skinkor för 59,90 i butik och alla i ledet ska göra vinst på den summan. Uppfödaren, slaktaren, styckaren, transportören x2 och butiken ska göra vinst på 59,90 per kg, det är fan sjukt, skulle aldrig köpa sådan skinka, skinkan är billigare nu än den var på 80- talet och då tjänar man 3ggr så mycket. Köp riktigt kött och sponsra inte detta smaklösa, vattenstinna nitritsprutade djur som smakar betong och ätit genm-foder. Och jag är inte vegan men lite ryggrad har man väl så man inte behöver snåla på 30kr/kg för att djuren ska ha det bra. Köp Domta gris eller från smålands eko-gris, grymma skinkor.

 2. 31 december 2009 den 22:01 #

  biffen, varför är du så grinig? Det är väl bra att du har en moralisk kompass som hindrar dig från att köpa billig skinka, men ge f-n i att klanka ned på andra. Alla gör sina egna val, och med sura kommentarer vinner man knappast över någon på sin sida.

  Själv har jag tjugo kilo fantastisk solbergagris i frysen men passar ändå på att köpa en ”betongsugga” på skinkrean. Jag är så pass fattig att jag måste vända på slantarna, och då är billig rimmad skinka inte dumt. Att en ekologisk skinka smakar bättre vet nog alla, men handen på hjärtat så smakar ju inte konventionell skinka dumt heller. Det vet alla som smakat.

  Så sitt du på dina höga hästar och blicka ned. Men ge fan i att klanka ned på oss andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: