En litterär kaka

När jag skrev om croque monsieur häromdagen var jag så övermäkta stolt över att lyckas peta in ett citat av Marcel Proust på originalspråk och att göra en litterär referens. Inte likt mig alls.

Som av en händelse hittade jag idag en form för madeleinekakor på Lidl (av alla ställen) vilket jag tog som ett tecken på att receptet med litterär anknytning inte var en engångsföreteelse.

Smaken av madeleinekakan som smulas sönder när den doppas i lindblomsteet väcker ett smak och doftminne hos Marcel Proust och förflyttar honom i tid och rum. Den torra kakan uppblött i örtte blir på så sätt skyldig till ett av de mest kända, och minst lästa, mastodontverken i litteraturhistorien; På spaning efter den tid som flytt.

Il y avait déjà bien des années que, de Combray, tout ce qui n’était pas le théâtre et la drame de mon coucher, n’existait plus pour moi, quand un jour d’hiver, comme je rentrais à la maison, ma mère, voyant que j’avais froid, me proposa de me faire prendre, contre mon habitude, un peu de thé. Je refusai d’abord et, je ne sais pourquoi, me ravisai. Elle envoya chercher un de ces gâteaux courts et dodus appelés Petites Madeleines qui semblaent avoir été moulés dans la valve rainurée d’une coquille de Saint-Jacques. Et bientôt, machinalement, accablé par la morne journée et la perspective d’un triste lendemain, je portai à mes lèvres une cuillerée du thé où j’avais laissé s’amollir un morceau de madeleine. Mais à l’instant même où la gorgée mêlée des miettes du gâteau toucha mon palais, je tressaillis, attentif à ce qui se passait d’extraordinaire en moi. Un plaisir délicieux m’avait envahi, isolé, sans la notion de sa cause. Il m’avait aussitôt rendu les vicissitudes de la vie indifférentes, ses désastres inoffensifs, sa brièveté illusoire, de la même façon qu’opère l’amour, en me remplissant d’une essence précieuse: ou plutôt cette essence n’était pas en moi, elle était moi. J’avais cessé de me sentire médiocre, contingent, mortel. D’où avait pu me venir cette puissante joie? Je sentais q’elle était liée au goût du thé et du gâteau, mais qu’elle le dépassait infiniment, ne devait pas être de même nature. D’où venait-elle? Que signifiait-elle? Où l’appréhender?

Läs gärna denna intressanta artikel där det utreds huruvida Marcel Proust verkligen visste vad en madeleinaka var när han satt på sin kammare och fabulerade.

Att vispa ihop madeleinekakor visade sig vara en baggis även för en bakningsanalfabet som mig. Det blev små trevliga portionssockerkakor. Enkelt och ett givet diskussionsämne över tekopparna.

Sätt ugnen på 175˚C. Vispa 75 g smör med 3/4 dl socker, 1/2 tsk vaniljsocker eller malen vaniljstång med elvisp tills det blir vitt och poröst. Tillsätt två ägg, ett i taget, under vispning. Sikta ner 1 dl mjöl och tillsätt finrivet skal från en halv citron. Rör ned försiktigt tills allt är blandat. Pensla formarna med lite smält smör och klicka lite av smeten i varje form och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Ta ut kakorna ur formarna och låt dem svalna på galler.

Etiketter:, ,

Kategorier: Dessert, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “En litterär kaka”

 1. Ingela
  22 juli 2010 den 18:59 #

  Köpte likadan form på Lidl i Västervik för några veckor sedan men har fortfarande inte lyckats få med en citron hem…

 2. 22 juli 2010 den 19:35 #

  Hann smaka en kaka. Hundarna åt upp resten. Hoppas de fick uppleva sköna minnen från tiden som valpar på kenneln.

 3. 22 juli 2010 den 21:03 #

  Synd bara att hundarna åt upp de sista…

 4. 18 augusti 2016 den 1:48 #

  Det är lindblomstéet som ger magin!

  http://andersmatblogg.blogspot.se/2016/06/lindblomste-rogivande-njutning.html

Trackbacks/Pingbacks

 1. Madeleines salées « Öhmans Mat & Vin - 26 mars 2011

  […] här receptet, från bloggen ”I mitt franska kök”, har jag haft i bakhuvudet sedan jag gjorde klassiska madeleinekakor. De överträffade alla förväntningar. Så lättgjorda att man nästan fnissar för sig själv […]

 2. Salta madeleinekakor — Gubbröra på Taffel.se - 26 mars 2011

  […] här receptet, från bloggen ”I mitt franska kök”, har jag haft i bakhuvudet sedan jag gjorde klassiska madeleinekakor. De överträffade alla förväntningar. Så lättgjorda att man nästan fnissar för sig själv […]

 3. God jul: Saffransmadeleiner & storytelling — Skånska skafferiet på Taffel.se - 23 december 2011

  […] De sista lussebullarna är för längesedan uppätna och ville jag verkligen sätta ännu en lussedeg? Nä, det fick bli saffransmadeleiner istället. I USA drar det sedan länge en stor madeleinetrend på caféerna, vilket Bendel påpekade här redan förra året.  Och med sedvanlig transatlantisk fördröjning kommer den säkert landa hos oss lagom tills vi dödströttnat på cupcakes och macarons (jag är redan där). Madeleiner är ett förtjusande litet bakverk, dessutom är vi ju alla svaga för en bra story. Tack, Öhman, för länken! […]

 4. Tusen Trädgårdar & bloggarens sommarställe | Öhmans Mat & Vin - 06 augusti 2012

  […] smultronplantor och en fika. Det blir Julia Childs choklad- och mandelkaka, Åsas hallongrottor och madelinekakor (kanske lindblomste också för den riktiga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: