Ett gäng burgundiska pärlor

I början av augusti bloggade jag om en trevlig, röd bourgogne som jag tyckte var ett bra exempel på den klassiska, lite kraftigare stilen. Arvid kommenterade att han inte fattade hur jag kunde tycka den var klassisk och föreslog två alternativa viner som jag genast beställde. Nu har jag testat.

2006 Bourgogne Cuvée Saint-Vincent från Vincent Girardin är enligt hemsidan odlat enligt biodynamisk vidskepelse och buteljerat (med skruvkapsyl) efter månkalendern. Det brukar inte påverka smaken negativt.

Ganska djup, lätt blåröd ton. Stor och något utvecklad aromatisk doft av nypon, sura körsbär, cederträ, kanel samt lite animaliska inslag som lufttorkad skinka och ett uns ”skitiga lakan”. Smaken är medelfyllig med bra frukt av röda bär, jordgubbar, mörka körsbär, färska örter och en mycket frisk syra som håller upp vinet. Mjukt vin men med en bra, kryddig fatstruktur, en liten eldighet, ett drag av beska och stramt avslut. Balanserat och harmoniskt vin som kommer att utveckla ansenlig komplexitet med några års flasklagring.

Välgjort och klassiskt åt det modernare hållet och till ett bra pris. Bra resultat från ett mellanår. Bud på att köpa hem ett gäng och lägga undan.

2008 Bourgogne Cuvée Prestige från Domaine Philippe Charlopin-Parizot har jag ingen särskild information om. Gillar den enkla presentationen, men det till inget förpliktigande ”cuvée prestige” kunde de skippat.

Röd färg som drar åt blått med ganska låg intensitet. Doften lite återhållen och dominerad av syrliga, röda bär som lingon och omogna jordgubbar. Här finns också toner av örtte och hö som är ganska typisk för pinot noir. Medelfylligt vin med markerad syra men med en röd fruktighet som är förvånansvärt rund och varm. Den lilla hettan och det abrupta slutet indikerar att man chaptaliserat vinet. Ganska markerad och lite torr ekstruktur samt en liten kartighet i eftersmaken. Något obalanserat och snipigt.

Det här vinet är definitivt typiskt och klassiskt för Bourgogne om vi pratar om den traditionella* stilen. Absolut inget fel på det, till rätt mat säkert helt underbart, men ganska många pengar för dyrt. Vinet är säkert hämmat av den svåra årgången. Jag dricker det dock gärna om jag blir bjuden.

Passar också på att riva av vita och ekologiskt odlade 2008 Bourgogne Vézelay ”Le Galerne” från Domaine Montanet-Thoden som jag fick av en kollega häromdagen. Finns inte på Systembolaget men priset bör hamna någonstans kring 130-150 kr.

Något ljust gul färg åt det gyllene hållet. Medelstor, mycket frisk doft av gula äpplen, mogen citrus, honungsmelon, tydligt smörighet och lätt rostad ton. Smaken är lätt till medelfyllig med en ett första intryck av stor fruktighet som snabbt slor över i en mycket frisk och hög syra och mycket tydlig, torr och stram mineralton. Mycket karaktär av citrus, omogna aprikoser och en liten smörighet. Svårt att avgöra var mineraltonen slutar och fatstrukturen tar vid.

Ett vin som kräver lite flasklagring eller rätt mat. Funkade bra till en sallad med färska räkor vända i majonäs, grön Tabasco, dill och citronzest. Mycket lik en bättre chablis i stilen.

* Ett snällt sätt att säga att ett vin inte har tillräcklig frukt är stramt och lite motsträvigt.

Etiketter:

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Ett gäng burgundiska pärlor”

 1. 29 augusti 2010 den 11:44 #

  Jag anordnade för en tid sedan en vinmiddag med
  (nästan) de viner som serverades på ett visst
  uppmärksammat bröllop i Stockholm den 19 juni.

  Gammaldags, sammeslen och lite fylligare Bourgogne är det
  inte så ofta man finner nuförtiden, men
  2002 Pommard Premier Cru Epenots Louis Jadot
  var en riktigt läckerbit som verkligen föll mig på läppen.
  Olle N

 2. Per Stade
  30 augusti 2010 den 18:59 #

  Kunde naturligtvis inte hålla mig efter ditt förra inlägg och kommentarerna så jag köpte naturligtvis alla tre. Har bara hunnit prova Pinot Noir Terres de Famille 2007 ännu. Alla som smakade det gillade det.

Trackbacks/Pingbacks

 1. När allt bara stämmer i en bourgogne… « Öhmans Mat & Vin - 07 september 2010

  […] generiska röda bourgogner. Först rekommenderade jag en som jag tyckte var bra, Arvid kontrade med två alternativ som testades och häromdagen varnade jag för ett riktigt trist exempel. Men hela tiden låg den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: