Nu är det gjort!

Trots att jag högtidligen om och om igen sagt att ”det är inget för mig” och ”det är ett alldeles för stort projekt” så har jag nu slutligen gjort det; Jag har ansökt till studieprogrammet hos The Institute of Masters of Wine.

Det här är anledningen till att jag brottats med magsårsviner den senaste tiden.  För att ansöka måste man nämligen skriva en uppsats om upp till 1000 ord på ett givet ämne (på engelska såklart) samt lämna in analyser på fyra olika viner av givna typer. Vinerna ska inte beskrivas utan analyseras enligt devisen ”taste like a detective, argue like a bannister”. Det innebär att man baserat på vad man kan se, dofta och smaka ska sluta sig till vad man provar. Lite tricky att göra den argumentationen när man redan vet vad som är i glaset.

Förutom uppgifterna måste man ha flera år i vinbranschen, en adekvat och grundläggande vinutbildning (läs WSET Diploma) och rekommenderas av någon som redan är Master of Wine. Att bli en av de 280 högt ansedda Masters of Wines är själva målet med utbildningen.

Om jag nu skulle bli antagen (vilket bland annat kan falla på att jag inte har någon högre akademisk utbildning) så är det bara till ett introduktionsår. Efter det så utvärderas resultatet och man kan sedan ansöka om att fortsätta de två ytterligare åren. Under de totalt tre åren handlar det om intensiva självstudier, utbildningssymposier och resor. Allt summeras i en examination som sträcker sig över flera dagar. Klarar man den så är man INTE klar. Då ska man nämligen skriva en omfattande avhandling som ska godkännas.

Vad innebär det då att vara Master of Wine? Man tillhör en liten krets av mycket kunniga personer i vinbranschen som anlitas som talare, provningsledare, konsulter, utbildare och skribenter. Man får delta i provningar och evenemang som de flesta bara drömmer om. Man får sätta de skrytiga bokstäverna ”MW” efter sitt namn och man har en plikt att stödja och hjälpa dem som studerar för att själva nå fram till målet. Bland annat.

Om det bara vore för ovanstående skulle jag inte ens överväga att söka. Istället har jag blivit oerhört inspirerad av de Masters of Wines jag mött och den kunskap och insikt de besitter. De har berättat om hur oerhört lärorik processen varit. Även dem jag mött som inte klarat programmet (många är kallade, få äro utvalda) har varit entusiastiska över allt de lärt sig. Jag gör helt enkelt detta för att få möjligheten till en lång och lärorik resa.

Sedan finns det andra skäl också. Man säger ju att man bara ångrar det man inte gjort. Jag vill inte sitta och gräma mig över att jag inte försökte. Sedan måste jag ju fylla mitt liv med innehåll när nu Carl Butler-projektet lider mot sitt slut.

Nu är ansökan skickad. Jag har gjort mitt bästa. Avgörandet ligger hos andra. Blir jag inte antagen så har jag i alla fall testat.

Etiketter:

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

22 kommentarer på “Nu är det gjort!”

 1. 29 augusti 2010 den 19:59 #

  Häftigt, lycka till!

 2. Ingela
  29 augusti 2010 den 20:01 #

  Detta håller jag tummarna för! A with distinction!

 3. carin
  29 augusti 2010 den 20:36 #

  Du är bäst!

 4. matpolisen
  29 augusti 2010 den 20:49 #

  Lycka till. Tror inte att de andra skriver lika fina bloggar i ämnet.

 5. Stefan N
  29 augusti 2010 den 21:35 #

  Inspirerande igen!
  ”Ingen högre akademisk utbildning”. Skit i det, kör på!!

  • 30 augusti 2010 den 13:08 #

   Tyvärr brukar de vilja att man har en sådan.

 6. Kalle B
  29 augusti 2010 den 21:47 #

  Som du vet kommer det att kosta dig en mindre förmögenhet, ta flera år av ditt liv och inte ge dig några märkbara fördelar. Men jag förstår ändå varför du gör det! Kör hårt och lycka till!

  • 30 augusti 2010 den 13:10 #

   Visst är det ett ganska dumdristigt företag. Gissningsvis ett utslag av åldersnoja.

   • Maria Jervelycke Belfrage
    30 augusti 2010 den 17:57 #

    Sämre åldersnojor kan man väl ha! Lycka till! : )

 7. Anna J
  29 augusti 2010 den 23:00 #

  Helt rätt inställning att försöka. Jag önskar dig all lycka till!

 8. 29 augusti 2010 den 23:19 #

  Grattis till modet! Nu håller vi tummarna för att de där människorna förstår sitt eget och vinvärldens bästa. Hur många MW finns det i Sverige?

  • 30 augusti 2010 den 13:10 #

   Det finns två i Sverige; Madeleine Stenwreth och Ulf Sjödin.

 9. Carin
  30 augusti 2010 den 9:02 #

  Lycka till!

 10. 30 augusti 2010 den 11:53 #

  Kör hårt, lycka till! Helt rätt beslut!

 11. 30 augusti 2010 den 13:11 #

  TACK för alla glada och snälla tillrop!

 12. Per Stade
  30 augusti 2010 den 18:55 #

  Om det är någon som kan klara det så är det nog du.

 13. Mikael von Leitgeb
  31 augusti 2010 den 8:41 #

  Om det är någon som har möjligheten att fixa detta så är det du! Hoppas allt går bra!

 14. 31 augusti 2010 den 22:51 #

  Otroligt inspirerande med någon som vågar! Du gör helt rätt, du måste ju ta din chans. Önskar jag var lika modig som du.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Där rök de slöa söndagseftermiddagarna « Öhmans Mat & Vin - 07 oktober 2010

  […] jag berättade för lite mer än en månad sedan så ansökte jag till utbildningsprogrammet till Master of Wine. Min ansökan med uppsats och vinanalyser slarvades omkring av posten och kom in flera dagar […]

 2. MW: The Next Big Thing in Wine « Öhmans Mat & Vin - 05 januari 2011

  […] och nu. Här nedanför lägger jag därför ut min ”MW Theory Assignment” som var en del av min ansökan till utbildningsprogrammet. Ämnet för uppsatsen var ”The Next Big Thing in Wine”, en väldigt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: