Hej då Carl Butler och tack för maten!

En osedvanligt tung och grå dag* blev ännu ledsammare av budet att Carl Butler somnat in efter en lång tids sjukdom, 81 år gammal.

Det kom inte som en överraskning men det känns ändå tomt och sorgligt. Jag tycker nästan att jag lärt känna honom genom mitt projekt att laga mig igenom alla recepten i hans första kokbok. De få återstående recepten ska tillagas med största omsorg för att hedra denne man som betytt så mycket för svensk mat- och krogkultur. När man lämnar en sådan receptskatt och matminnen hos så många så har man inte levt förgäves.

Ikväll höjer jag ett glas rött vin för Calle, äter en ugnsgratinerad falukorv men tänker på lamm, vitlök och hela konserverade tomater.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.


*Sverigedemokraterna blev invalda i Sveriges Riksdag.

BLT, SMP, SKD TTELA, GP , KVP

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Hej då Carl Butler och tack för maten!”

 1. 20 september 2010 den 19:23 #

  Nej vad tråkigt. Men skål då, Carl Butler och för dig Anders med ditt butlerprojekt!

 2. Stefan
  20 september 2010 den 19:34 #

  Det var Carl Butler (och min syster) som lärde mig och inspirerade mig att laga mat när jag var student i Uppsala. CB’s första bok är fortfarande min favorit. Lagade hans laxpudding häromdagen.

  Varje tenta avslutades i korridoren med Canadian Club Whisky som kocklagardrink, Carl Butlers pepparstek, billigt spanskt lantvin och sedan mer Canadian Club Whisky.

  CB står fortfarande för ett av de allra bästa Sauce Bolognaise-recepten som jag prövat. I särklass.

 3. 20 september 2010 den 19:40 #

  Skål, skriver också jag. ”Lärde känna” CB i slutet av 90-talet då jag jagade genom halva Göteborg da´´n före da´n, i jakt på ”Carl Butlers Lamm”, som jag ville köpa i julklapp till mina föräldrar.

  Funderar på om jag inte skulle ta och be att få låna den boken. Tror jag skulle läsa den med betydligt mer behållning nu än jag gjorde då. Jag minns att jag tyckte att många recept var lite…konstiga ;).

  CB’s sauce bolognaise har tack vare Stefan här ovanför gjort avtryck också i mitt kök!

 4. Stefan
  20 september 2010 den 19:53 #

  Var det inte Carl Butler som på frågan vad den godaste mat han fått var svarade: Några salladsblad med en god vinaigrette på ett litet grekiskt trottoarcafé, serverat med ett immigt glas vitt vin.

  Även om svaret är förvanskat så förstår jag vad han kan ha menat. Det är inte alltid gourmetmat är godast. Det är så mycket mer som har betydelse för ”den bästa måltiden”.

 5. Kalle B
  20 september 2010 den 23:06 #

  Men det var ju nästan lite magiskt – nu när du är så nära slutet på projektet. Måste erkänna att hade han lämnat oss för ett år sedan hade jag knappt ryckt på axlarna, och bara kopplat ihop honom med någon gammal gulnad trist 70-talskokbok. Nu känns det som man förlorat någon man nästan kände, tack vare din kulturgärning. Lycka till med avslutningen!

 6. Per Stade
  21 september 2010 den 13:38 #

  Carl Butler och Tore Wretman är väl de stora förnyarna av svensk husmanskost under 1900-talets senare hälft. Roligt att du uppmärksammade honom.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Carl Butler: Kokt lamm i vitlökssås « Öhmans Mat & Vin - 25 september 2010

  […] var lite tungt att ta itu med detta recept. Först och främst för att Carl Butler avled häromdagen och det känns faktiskt lite tomt. Sedan är jag i slutet av projektet med få recept kvar att […]

 2. Carl Butler: Epilog « Öhmans Mat & Vin - 27 december 2010

  […] och kontakter, lärt mig mer om en spännande tid i krog- och matsverige och lärt känna en man som trist nog avled mitt under projektets gång. Känns sorgligt att jag aldrig fick en chans att möta Carl […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: