Carl Butler: Steak and kidney paj

Njurpaj låter inte så gott men Steak and kidney paj ser bara konstigt ut. Svengelska och avstavat. Undrar varför man på 1970-talet hade svårigheter med pie men inte med kidney. Kära hustrun har i alla fall problem med njure (nej inte sin egen) så jag fick äta själv.

(6 personer)
800 gram  småskuret kalopskött
200 gram svin- eller kalvnjure

1 gul lök
1 msk vetemjöl

2 msk tomatpuré

1 lagerblad

1 struken tsk kryddpeppar

1,5-2 tsk salt

1,5-2 msk worcestershiresås

1 buljongtärning

några persiljestjälkar

1 ägg
1/2 sats pajdeg

Bryn köttet i en tjockbottnad gryta och ta upp det. Fräs den finhackade löken och lägg tillbaka köttet. Pudra över mjölet och blanda ordentligt. Tillsätt övriga ingredienser, häll på vatten så att det knappt täcker, koka upp och sjud sakta under lock i minst 1 1/2 timme. När stuvningen svalnat lägger du den i en ugnsfast form. Kavla ut degen så att det räcker till ett lock. Pensla kanten på formen, lägg över deglocket och kläm fast över kanten. Pensla locket med ägget, gör några små hål och grädda i cirka 45 minuter i 225°.

Det här är ju egentligen bara en köttgryta med pajlock. Lite onödigt att baka över den kan jag tycka för grytan i sig är riktigt mustig, kryddig och god. Med nymalen kryddpeppar blev det riktig kraft i den. Hoppa pajdegen och servera med kokt potatis bara.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Carl Butler: Steak and kidney paj”

 1. 21 oktober 2010 den 9:22 #

  Det verkar som att svenska marknadsförare tycker att ”njure” är ett fult ord – kanske är det lätt att tänka ”lever” om du hör ordet ”njure” och sedan går det inte att sälja något alls. Njurbönor – 78 träffar, Kidneybönor – 14 300 träffar.

 2. 21 oktober 2010 den 10:56 #

  Trots att jag bott i England i 2 ar sa har jag glatt undvikit deras pies, sarskilt denna. Pubvarianterna varierar i kvalitet, menjag borde ju testa att gora den sjalv. En riktig pie ska egentligen ha en botten ocksa, och det svara med att gora pies ar att den bottnen ska vara frasig och god trots att fyllningen ofta ar ganska flytande.

 3. Per Stade
  21 oktober 2010 den 11:01 #

  Kom ihåg att Butlers kokbok kom ut i ett tidigt 70-tal. Sverige var mycket annorlunda då mot nu. Det kanske är värt ett eget blogginlägg som sammanfattning när projektet är slut.
  Men Red Screams kommentar är mer på pricken än nutida läsare kanske anar. Kokboken var egentligen producerad, skriven och fotograferad av ett gäng reklambyråkompisar till Carl Butler.

 4. 23 oktober 2010 den 10:06 #

  men var det verkligen gott, försvinner njurens ladugårdssmak när den bubblat loss en stund kanske? *hoppas*

 5. Anna Grönroos
  05 december 2014 den 19:21 #

  Njure är jättegott! Blötlägg den i kallt vatten över natten eller frys in. Har en halv älgkalv hängande på vinden och tog ut en äldkalvsnjure ur frysen nu. Gör pajdeg. Ska bli sån här paj som knykalasmat. Undrar vad de tycker…ska kalla dej köttpaj bara!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Borough Market « Öhmans Mat & Vin - 25 november 2010

  […] iklädd vit slaktarrock och plommonstop gjorde inte saken sämre. Medan jag mumsade tänkte jag på mitt eget tafatta försök att laga denna klassiker och rodnande nästan. Det är så här det ska smaka. Perfektion erhållen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: