Malbec! Talk to me!

Igår kväll var jag inbjuden till en trevlig middag med Catena Zapata från Argentina. En välkänd producent specialiserad på druvan malbec. Vi provade tio stycken av deras viner. Välgjorda och av hög kvalitet. Men inte i min smak.

Malbec ger nämligen kompakta, mörka fruktiga viner med karaktär av mörka bär och kanske ett drag av viol. That’s it. Ogenomträngliga och ganska endimensionella utan ansats till att vilja charma eller kommunicera. Det är frukt, mörker och en nästan ogenomtränglig tystnad. Varken elegans, stil eller nyanser bara kött, kraft, frukt och fåordighet. Det är som att ha Sylvester Stallone sittande vid bordet; muskulös, hukande och med trött blick mumlande något obegripligt.

Det ska sägas att deras 2009 Alamos Malbec är ett fynd för 89 kronor. Koncentrerat, balanserat och med mogna tanniner. En riktigt fruktpaket som jag aldrig skulle köpa själv, men den tilltalar säkert många andra. Bäst var 2006 Nicolas Catena Zapata som var riktigt elegant och nyanserad, men så var den också uppblandad med cabernet sauvignon. Fast för 549 kronor kan man ha bra mycket roligare.

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Malbec! Talk to me!”

  1. 22 oktober 2010 den 17:11 #

    Jag har inte sovit något i natt (småbarn som härjat) och känner mig allmänt seg.. Men när jag läste ditt inlägg kunde jag inte låta bli att skratta!! Vad bra du skriver!! Riktigt roligt att läsa! /Erika

  2. 03 februari 2011 den 20:16 #

    Hej! Tack för din kommentar, du fångar druvans problem betydligt bättre än jag. Nyanserat, sant och roligt. Tack!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Masterclass: Vintips och sammanfattning « Öhmans Mat & Vin - 21 februari 2012

    […] fick mig att omvärdera min uppfattning om druvan malbec och jag kan faktiskt tänka mig att någon gång emellanåt köpa hem en flaska. Även om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: