Ugnspannkaka

När jag nyligen läste att det mest googlade matordet var ”ugnspannkaka” insåg jag att mitt eget recept saknades på bloggen. Kanske beror det på att vi sällan äter fläskpannkaka sedan sonen flyttade hemifrån. Detta är för övrigt ett av de få recept han tagit med sig och lagar mycket ofta.

Vi äter förresten inte pannkakan med sylt som de flesta. Vi brer istället på ett tunt lager dijonsenap. Magiskt gott!

Vispa ihop 4 dl vetemjöl och 0,5 tsk salt med 4 dl mjölk tills du får en riktigt slät smet. Knäck i 4-5 ägg och blanda väl. Rör nu ned ytterligare 4 dl mjölk. Skär 2 hg kallrökt sidfläsk (bacon) i stavar/strimlor och stek i torr panna tills de är riktigt knaperstekta (spara fettet). Smöra* väl en stor ugnsform med höga kanter. Bottna med lite smet, sprid ut fläsket och häll på resten av smeten. Ställ i ugn på 225° i cirka 30 minuter. Efter halva tiden när ytan blivit lite fast kan du ringla över lite av stekfettet och pensla ut försiktigt med bakpensel så får du en fin yta och bra smak.

Varianter är på receptet är skånsk äggakaka som görs på spisen, engelska yorkshirepudding i Jamie Olivers tappning och Carl Butlers fyllda och gratinerade pannkakor.

*Använd inte stekfettet, då fastnar pannkakan i formen.

Etiketter:, , , , , , , , , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Ugnspannkaka”

  1. Madeleine
    16 mars 2011 den 10:54 #

    Jag är gammal nog att kunna göra ugnspannkaka men det blir bara ”pannkaka”. Men med ditt recept kommer jag göra många, många ugnspannkakor i framtiden, suveränt gott. Tack!
    (provade även med dijon, och det var faktiskt gott)

  2. 02 januari 2013 den 17:39 #

    Tackar! Dagens räddning för en magsjuk pappa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: