Färsgryta ”axoa”

Axoa är namnet på en traditionell baskisk kalvgryta. Hade själv ingen aning om denna rätt förrän nu i veckan när jag var i Bordeaux och fick den hela två gånger. Första gången var på Le Bô Bar och jag skrev då att detta var en typisk Carl Butler-rätt som skulle återskapas hemma. Redan nästa kväll serverades jag den igen. Båda gångerna lika goda, smakrika, ganska milda och med mycket mört kött. Receptet nedan som jag klippt och klistrat från nätet har mer hetta och är gjort på färs helt enkelt för att helt nötkött inte fanns i butiken idag. Mycket likt originalet blev det i alla fall.

Fräs 500 g kalvfärs i olja i en stor stekpanna tills det får fin färg. Tillsätt 3-4 paprikor i olika färger som du tärnat, 1 finstrimlad mild, röd pepparfrukt, 1 hackad gul lök, 2 hackade vitlöksklyftor och 2 msk paprikapulver. Fräs tills grönsakerna mjuknat något. Slå på 2,5 dl vatten, 1,5 msk kalvfond och pudra över lite cayennepeppar. Låt sjuda med locket på glänt 20-30 minuter. Red av med 1 msk maizena/majsstärkelse utrört i saften från en halv citron. Strö rikligt med hackad bladpersilja över och servera med vitt ris och sallad.

Etiketter:, ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Färsgryta ”axoa””

 1. 04 juli 2011 den 18:17 #

  Provade detta receptet häromdagen när svågern och hans tjej var på besök, blev hur gott som helst. Det tackar vi för!

  • 05 juli 2011 den 9:02 #

   Trevligt! Någon öl som passade till?

   • 05 juli 2011 den 16:18 #

    Jag åt det ihop med en helt vanlig Franziskaner Weissbier, fungerade kanonbra tycker jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: