Göra egen vinäger: försök nr 2

Mitt första försök att göra egen vinäger gick åt skogen. Den vinägermoder (eller ”vinägerförälder” om vi ska vara genusneutrala) jag fick tag på lyckades inte omvandla ett uns av vin till vinäger. Dessutom gick vinägerkruset i bitar när det av okänd anledning mötte golvet.

Nu, nästan två år senare, ger jag mig på det igen. Jag fick tag på en färsk vinägermoder när jag besökte Camilla Plums Fuglebjeregaard häromdagen. Förutom att den var ekologisk och behandlad som färskvara i en kyl så fanns det väldigt enkla och handfasta instruktioner på förpackningen (klicka på bilden till höger).

Istället för att helt sonika släppa ner geléklumpen (inte helt aptitlig, se nedan) i ett krus med vin som sist så tar jag det lite lugnare denna gång. Jag löste upp 1 dl socker i 3 dl vatten och hällde på en halv flaska vitt vin och 1,5 dl ekologisk äppelmust i en stor glasburk och täckte med ett tunt tyg. Förutom att vinägermodern behöver syre så tycker inte om ljus och ska helst stå svalt. Burken får därför tillfälligt flytta in i min vinkyl. När/om svampkulturen vuxit till sig ska den flyttas över till ett större vinägerkrus och matas med mer vin.

Vi får se hur det går. Edit: En uppdatering.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Göra egen vinäger: försök nr 2”

 1. Kalle B
  01 augusti 2011 den 15:51 #

  Ja, jag vet att det är korkar i vinflaskor och att det inte finns någon risk för smitta. Men samtidigt låter det så dumt att det nästan blir vackert att ställa in sin vinägerkultur i vinkylen…

  • 01 augusti 2011 den 16:19 #

   Jo jag vet. Det känns lite avigt, men vad gör man när man varken har en sval eller en källare.

 2. Beatrice Wiström
  07 september 2011 den 22:01 #

  Hej Anders!
  Har du någon ide om hur man skulle kunna göra egen äppelcidervinäger (har massor med äpplen) utan att passera must-stadiet?

 3. 08 augusti 2012 den 9:32 #

  Hur går det för dig med vinägerproduktionen?
  Jag har hållt på i några år nu och har både vit och rödvinsvinäger, båda välmående.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vad är det för fel på mig? « Öhmans Mat & Vin - 01 september 2011

  […] av mitt yrkesliv. Men hur jag än försöker så vill inte förvandlingen inträffa. Inför mitt andra försök var jag ganska säger på ett fint resultat. En fet och fin vinägermoder släpptes ner i vinet och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: