Beaujolais 2009 och barndomsminnen

När jag var liten hade vi fullt av bärbuskar i trädgården; krusbär, hallon, svarta vinbär och massor av röda vinbär. Jag minns så starkt doften när man satt på huk och plockade bären. Den klorofyllmättade aromen från bärbuskarnas blad och gräset som blandades med den rena men djupa doften från den fuktiga och mörka jorden. Jag älskade att repa av bären från sina små prydliga stänglar, fylla handen och trycka in massor med bär i munnen. Jag kunde inte få nog av den intensiva bärigheten med den nästan vibrerande fruktigheten och pirrande syran. Precis så smakar beaujolais av årgång 2009.

Det har sagts och skrivits mycket om denna exceptionella årgång som äntligen lyft fram detta distrikt med sitt skamfilade rykte men en sak är säker; vinerna är fantastiska! Bland annat var det en beaujolais som var den största upplevelsen när jag var på Vinexpo i juni. Tyvärr är de så njutbara att de flesta redan druckits upp trots att många av dem skulle vinna på flera års lagring. Kikar man i hyllorna i vinbutiker så är årgången nästan omöjlig att hitta. Däremot har Irma i Danmark fortfarande en handfull olika viner av årgången kvar. Det jag köpte på mig senast är redan på upphällningen och jag förbannar mig själv att jag inte köpte lådvis av dem då det kostade mellan 69 och 79 DKK. Löjligt billigt.

Ser du en beaujolais 2009:a så KÖP!

Etiketter:, ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Beaujolais 2009 och barndomsminnen”

 1. 24 augusti 2011 den 19:44 #

  Ska till Köpenhamn inom några veckor, ska fan plocka på mig en flaska eller två, även om jag egentligen föredrar öl.. 🙂

 2. 24 augusti 2011 den 21:18 #

  Gott! Vi beställde just en tolva 2009 Jean Foillard Morgon Côte de Py från cavisten Trésors des Vignes nere i södra Rhône. Bör vara en av de allra bästa nollniorna, vågar vi säga efter test i april. Inklusive frakt blev priset mer fördelaktigt än från danska och svenska aktörer (Pétillant och Winetrade). Som sagt, numera är problemet snarast att få tag i godsakerna…

 3. 03 oktober 2011 den 15:50 #

  Tack för tipset!
  Hittade några -09 här i Normandie. Bl.a. 5,35 för en underbar Morgon 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Öhmans Mat & Vin - 02 september 2011

  […] att nyligen lagt ut texten om den förträffliga årgång 2009 och hur dessa viner rört mig ända in i barndomsminnena så […]

 2. Cru Bourgeois – Borgarnas vin « Öhmans Mat & Vin - 29 september 2011

  […] nog med sin elegans och nästan vibrerande rödfruktighet om en kraftigare och fatlagrad beaujolais av årgång 2009. Lite i samma eleganta stil var Château d’Arsac (Margaux) men här dominerade faten lite […]

 3. Döma vinet efter etiketten « Öhmans Mat & Vin - 08 oktober 2011

  […] Skinka. Bara en så’n sak!) leva upp till vad etiketten lovade? Jodå. Både i doft och smak levererades vad som kan förväntas av bra beaujolais av årgång 2009. Dessutom fanns här en fin fatstruktur som gav en lång eftersmak och ryggrad som lovade viss […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: