Lakrits- och kakaochili

Lakrits är tydligen det nya heta. Allt ska smaksättas med lakrits och man snackar om olika ursprung och typer ungefär som med kakao. Har inte intresserat mig så mycket (inte alls faktiskt) för detta fenomen. Dock köpte jag en burk ekolosikt lakritspulver från Kalabrien nyligen i akt och mening att testa denna smaksättare.

Lite förkylningsmatt slängde jag ihop en enkel chili på vad jag hade hemma och fläskkarré som fick sköta sig själv i ugnen. Jag använde min vana trogen kakaopulver men adderade lika mycket av lakritspulvret. Resultatet blev mycket intressant. Mustigt och med en tydlig lakritskaraktär. Annorlunda och väldigt gott med en nästan…vibrerande smak. Till nästa gång ska jag dock öka på hettan som denna gång bara låg lite diskret i bakgrunden.

Sätt ugnen på 150°. Skär 1,5 kg fläskkarré i stora bitar och släng ner i en ugnsfast gryta med lock. Tillsätt 2 burkar krossade tomater, 2 grovt skurna gula lökar, 4 vitlöksklyftor, 3 milda chilifukter utan kärnorna, 1 msk spiskummin, 1 msk chilipulver anchostyle, 1 buljongtärning/pod (jag hade bara hönsbuljong hemma), 1 msk mörkt kakaopulver, 1 msk lakritspulver, 1 msk salt, 1 halverad lime och 1 msk vinäger. Koka upp på spisen, ställ in i ugnen med lock och glöm bort i 4 timmar. Ta ut grytan, rör runt lite så köttet faller isär och smaka av med salt och tabasco. Tillsätt konserverade bönor efter smak och tycke.

Pröva också min perfekta chili

 

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: