Grön tomatmarmelad

Efter att ha lagt in gröna tomater hade jag fortfarande 1,5 kilo kvar. Det fick bli marmelad av dem. Googlade mig igenom en massa olika recept och kom fram till nedanstående. Eftersom jag inte hade pektin hemma så fick det bli gelatinpulver och resultatet blev strålande. Smaken blev fruktig, frisk, lagom söt och fint aromatisk av citrusskalen och ingefäran.

Riv skalen fint av 2 citroner och 1 lime. Skölj 1,5 kg gröna tomater väl och skär ner dem i grova bitar. Koka upp tomaterna i en vidbottnad gryta tillsammans med saften från citrusfrukterna och 7,5 dl socker och en bit färsk ingefära dubbelt så stor som en tumme. Sjud i 15 minuter. Ta upp ingefäran. Mixa marmeladen med en stavmixer men inte helt slät, det får gärna vara lite bitar kvar. Lägg tillbaka ingefäran och sjud 5 minuter till. Stäng av värmen. Ta upp några deciliter av marmeladen och rör ut 3/4 tsk natriumbensoat (typ Atamon) och 1,5 msk gelatinpulver (eller använd pektin) och blanda sedan ner i grytan. Blanda nu ner citrusskalen och låt svalan något. Sleva upp i väl rengjorda glasburkar som du har desinficerat med en skvätt  sprit (vodka, grappa, brandy eller vad du har hemma). Skruva på locket medan marmeladen är varm och låt svalna.

Fler sätt att ta var på tomater: Testa stekta gröna tomater, det är riktigt smarrigt. Fler sätt att konservera tomater är Camilla Plums recept på inkokta tomater och inlagda torkade tomater. Prova också att göra passata.

Rösta gärna på min blogg till Matbloggspriset 2011 om du gillar den.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Dessert, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Grön tomatmarmelad”

 1. 09 oktober 2012 den 8:22 #

  Ett bra recept som jag tog till mig och genast provade! Blev jättebra.
  Varmt tack!
  Allt gott till dej!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Oklädd i köket: Scones « Öhmans Mat & Vin - 18 december 2011

  […] morgonrock nästan ett måste. Söndagstidning, nybryggt kaffe, varma scones, smältande smör och grön tomatmarmelad på osten. Kan det bli […]

 2. Konservera och ta tillvara tomater | Öhmans Mat & Vin - 22 juli 2012

  […] Grön tomatmarmelad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: