Urania – whiskyn från Ven

Häromveckan lanserades under buller och bång den omtalade single malt-whiskyn från Ven; Hven Urania SIngle Malt Whisky*.

Jag har haft förmånen att prova detta destillat flera gånger under dess tillblivelse, bland annat har jag skrivit om det här. Destilleriet och spriten som kommit därifrån har hittills varit imponerande så det var med mycket höga förväntningar jag bröt lacket på den konformade halvlitersbuteljen.

Ganska ljus gul färg med ett litet kopparaktigt anslag. Doften är mycket stor och brett anstruken med tydlig vanilj, massor av rostad ekkryddighet av kanel, kryddnejlika och pomerans och anslag av ”Kungen av Danmark”. Mycket pepparkaka men också citrus, torkad aprikos och övermogen honungsmelon. I munnen ligger det unga destillatet nästan helt framme i munnen men är runt, fylligt och rent med den tydliga vaniljtonen som kommer tillbaka och den rika kryddigheten som ligger kvar mycket länge. Whiskyn är utan tvekan ung men mycket välgjord och imponerande rik och balanserad. Det vore synd att säga elegant, snarare är det en skånsk, karaktärsfull bourbon.

Urania kostar 1875 kronor för 50 cl. Det är mycket pengar, men man får en verkligt unik hantverksprodukt som verkligen lovar gott för framtiden.

*På Systembolaget heter whiskyn konstigt nog ”Spirit of Hven Single Malt Whisky First Release”, men monopolet är känt för att bestämma vad produkterna ska heta. De vet ju bäst.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Urania – whiskyn från Ven”

 1. Kalle B
  09 februari 2012 den 15:21 #

  Ja, per definition så vet ju faktiskt den som har monopol bäst. Och sämst. Och all där emellan. De är ju det enda. Och det bästa. Och det sämsta. För övrigt verkar den där whiskyn (om den nu vore gjord som en bourbon (vilket den rimligtvis inte är) – skulle den hetat svensk whiskey då?) vara ett snyggt bygge invärtes, men är inte flaskan särdeles fjollig? På alla bilder tycker jag den ser ut som en flaska polsk mjöd som attackeras av ett rymdmonster från nån 50-tals b-film. Känns en bit ifrån den riktigt sköna kvalitetsprodukt den uppenbarligen är..

  • 09 februari 2012 den 15:35 #

   Jag syftade på det smakmässiga när jag beskrev den som en bourbon. Ingen majs nära detta destillat vad jag vet.

   • Kalle B
    09 februari 2012 den 15:53 #

    Nej, jag trodde inte heller att du trodde att det var en bourbon. Jag ville bara få chansen (som man verkligen sällan (och då menar jag sällan) får) att stoppa in en dubbelparentes i en mening. Och att dra mitt strå till den viktiga stacken av meningslösheter som fyller cyberrymden.

 2. 10 februari 2012 den 3:22 #

  Vilka fat är den lagrad på? Vi provade chardonnay och zinfandel, är det någon av dessa destillat som nu kommit ut på marknaden?

  Mvh Jessie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: