Labneh – getyoghurt och kärlek

Jag har fått en ny favorit och kärlek i köket: Labneh!

Labneh är en färskost som görs av väl avrunnen getyoghurt och som formas till golfbollsstora bollar och förvaras i olja som ibland smaksätts. Man pratar om libanesisk labneh men typen av ost är vanlig i stora delar av östra Medelhavet och Mellanöstern men under många olika namn. Den labneh jag köpte är tillverkad i Bulgarien.

Påminner lite om fetaost men är mjukare och krämigare i konsistensen och med en distinkt yoghurtsyra, fin sälta, intensiv smak och med getkaraktären lurandes diskret i bakgrunden. Mycket god att hacka ner i sallader eller att äta som färskost rakt upp och ned till bröd med lite olivolja. Jag hade den som tillbehör till bland annat torkad skinka, chorizo och inlagda kronärtskockor på en tapastallrik där den verkligen lyfte smakerna. Rörde ut några bollar i färsen till mina goda fyllda paprikor vilket gav fyllighet och syra. Användningsområdena är många och jag kommer ständigt att ha en burk hemma. Har till och med börjat fundera på någon typ av dessert.

Etiketter:, ,

Kategorier: Råvaror

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

11 kommentarer på “Labneh – getyoghurt och kärlek”

 1. Christer Wahlberg
  15 mars 2012 den 16:42 #

  Jag provade att göra dina fantastiska fyllda paprikor men utan labneh då jag inte kunde hitta densamma. Superba!!!
  Jag vill också passa på att tacka för det fina inslaget om kaffe för en tid sedan. När du kommer till helsingborg nästa gång så får du absolut inte missa kaffet på Koppi på Norra Storgatan. Egenrostat kaffe! Världsklass!!!
  Christer

 2. flora ian
  25 mars 2012 den 20:24 #

  Så gott me lite mynt…!!! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kryddkalamiteter « Öhmans Mat & Vin - 17 mars 2012

  […] kände jag mig mogen att fylla på med lite nytt. Eftersom jag behövde fylla på mitt förråd av labneh så blev det en djupdykning bland kryddorna på Lucu Food. Nu kan jag behöva lite förslag på hur […]

 2. Gettryfflar « Öhmans Mat & Vin - 18 mars 2012

  […] att utforska om man verkligen kan ha labneh till vad som helst. Jag har nämligen en teori att labneh är mejeriprodukternas motsvarighet till […]

 3. Persisk kyckling…eller nå’t « Öhmans Mat & Vin - 19 mars 2012

  […] Min efterlysning på tips hur jag skulle använda mina nya kryddor ledde mot persisk matlagning där de torkade citronerna (som visade sig vara saltad lime med namnet limu omani) verkar vara en stapelvara. Min gamla favorit split peas (gröna, kluvna ärtor) återfanns också i flera av recepten jag gick igenom. Eftersom jag var sugen på kyckling så improviserad jag en rätt runt flera av recepten jag stötte på. Hur persiskt det blev vågar jag inte säga, men det blev matigt och härligt kryddigt. Mycket gott att servera med en kula labneh. […]

 4. Libanesisk caprese « Öhmans Mat & Vin - 02 april 2012

  […] grovhackad bladpesilja och färsk basilika samt en bit finstrimlad purjolök. Skär 2-3 bollar labneh grovt och blanda ner i slladen så det krämar sig lite. Riv till sist över lite citronzest. […]

 5. Kyckling kokkinisto « Öhmans Mat & Vin - 13 maj 2012

  […] Det här är ett grkiskt recept som kan sägas vara en kryddig och aromatisk variant av coq au vin. Mycket gott blev det erverat med risoni i vilket jag rört ut lite olivolja och labneh. […]

 6. Get- och nutellaglass | Öhmans Mat & Vin - 10 juli 2012

  […] inte kunna kombinera denna söta storhet med syrligheten och den lilla sältan i universalprodukten labneh? Jo det skulle man visst kunna. Kan man göra chokladtryfflar på getfärskosten så kan man väl […]

 7. Get- och kokoscheesecake | Öhmans Mat & Vin - 25 juli 2012

  […] raden med sötsaker med labneh som getglass och gettryfflar lägger jag nu getcheesecake. Baserat på detta recept fick jag en […]

 8. Kn*llgoda paprikor ”goes green” | Öhmans Mat & Vin - 24 augusti 2012

  […] burkar kikärtor och låt dem rinna av. Mosa hälften av kikärtorna med  labneh (cirka 3 st golbollsstora ostar) 1 tsk paprikapulver (gärna rökt), 2 msk spiskummin,  2-3 […]

 9. Svalkande yoghurt- och gurksallad | Öhmans Mat & Vin - 16 oktober 2012

  […] tre bollar labneh (kan uteslutas) med zest och juice från en lime samt 1 tsk salt. Rör ned 3 dl turkisk yoghurt i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: