Världens bästa pinot noir?

Veckan på Gustibus har varit präglad av Nya Zeeland med tisdagens chardonnayprovning och idag en diplomkurs om landet.

Mycket fokus på pinot noir och olika kloner har det varit. Variationen på vinerna är mycket stor stilmässigt men genomgående mycket bra kvalitet. Bland vinerna fanns 2009 Shubert Block B Pinot Noir från Wairarapa (klonen är pommard nr 5 dijon om den vinnördige undrar. Edit: Kai Schubert själv korrigerade mig angående klonen). Årgång 2008 av detta vin utsågs till världens bästa pinot noir förra året och på producentens hemsida kan man läsa om massor av andra utmärkelser. Vinet som provades idag kanske jag inte skulle sätta blande de allra bästa vinerna av pinot noir jag provat, men det definitivt mycket karaktärsfullt, välgjort och väl värt pengarna om man jämför med vad man får om man letar bland bourgogner..

Mycket ljust röd färgsättning med en lite orange ton. Ganska stor, generös och lätt aromatisk doft präglad av krondill/dillfrön, röda söta bär som hallon, jordgubb men även torkade tranbär och örtiga inslag minnande om färskt hö. Knappt medelfyllig men med bra munkänsla, mycket elegant och rödfruktig med avrundade, läskande syror, mjuka, silkiga tanniner och diskret kryddig fatton. Mycket lång, nyanserad eftersmak. Klassisk burgundisk stil fast lite fruktigare än sina franska förebilder.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: