Kryddkalamiteter

Efter förra helgens rensning av mitt kryddskåp så kände jag mig mogen att fylla på med lite nytt. Eftersom jag behövde fylla på mitt förråd av labneh så blev det en djupdykning bland kryddorna på Lucu Food. Nu kan jag behöva lite förslag på hur jag ska använda dem.

Sju stora påsar inhandlades för knappt 80 kronor. Jag fick med mig ingefära och muskot som saknades efter inventeringen samt lagerblad (som tydligen också kallas ghar på något språk) som går åt i stora mängder här hemma. Köpte fin salvia som jag aldrig använder, men den var så himla snygg. Enligt förpackningen så kan den parfymerat väldoftande kryddan användas mot magont samt ”i en del sallader”. Tips på trevligt användningsområde? Kanelen ”i pinnform” har ytterbarken kvar, doftar lite svagare men mer aromatiskt än den vanliga sorten. Ska tydligen användas till något slags te. Kan den användas till något annat tro? Allra mest intressant är de torkade citronerna! De doftar ungefär som pomerans och är stora som pingisbollar. Köpte två påsar som var märkta på samma sätt men i den ena var de ljust terrakottafärgade medan de andra var brunsvarta. Vad är skillnaden? Har en känsla av att de kan vara kanon att slänga ned i kryddiga grytor.

Tar tacksamt emot kryddråd.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Råvaror

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

12 kommentarer på “Kryddkalamiteter”

 1. örjan
  17 mars 2012 den 16:46 #

  Här behövs sakkunnig information från LisaFW.
  Under tiden, länk till hennes artikel om kanel.
  http://matalskaren.taffel.se/gammalt/2007/01/kanel-cinnamonum-verum-cinnamonum.html

 2. Ingrid
  17 mars 2012 den 19:55 #

  Bra. Hoppas du får många kommentarer. Har också undrat om citronerna. De finns t o m på Willys (= det närmaste jag kommer en invandrarbutik i min avfolkade landsort).

 3. Christina
  17 mars 2012 den 21:10 #

  Lämnade en làng kommentar.. kom tydligen bort.

  Citronerna är torkad och saltad Persisk Lime – Limu Omani

  Att använda i grytor – Khoresht. Speciellt god i Kyckling gryta.

  Sök -persian khoresh recipes

 4. Per Stade
  18 mars 2012 den 11:06 #

  Det är visserligen långt till jul men…
  Salvia använder jag till att griljera julskinkan med efter ett recept av Carl Butler i SvD någon gång förra årtusendet.

 5. Örjan
  18 mars 2012 den 20:15 #

  Torkade citroner?
  Är det inte egentligen lime?
  Som i sig ofta kallas ”lemon” i Malaysia och Thailand.

  Salvia innehåller ovanligt mycket antioxidanter, enligt Lisas Matmolekylbok

 6. 20 mars 2012 den 14:11 #

  Torkad lime köpte jag med mig hem från Syrien, gott att låta koka med i riset med hel kardemumma t ex. Att de är olika färg gör inget, ingen egentlig skillnad vad jag vet… där såldes de blandade.

 7. Ann
  04 april 2012 den 15:48 #

  Färsk salvia kan man ha till Saltimbocca – urenkelt. På en tunn skiva av kalv lägger man en skiva prosciutto o toppar med 1-2 salviablad. Håll ihop paketet med hjälp av tandpetare. Lite salt (tänk på att skinkan är ganska salt) o peppar. Vänd i lite mjöl och stek sedan i olja 1-2 minuter (medelvärme) på vardera sidan plocka ur och häll sedan i vitt vin eller marsalavin i stekpannan och hetta upp. I med köttet igen som får steka klart i det som nu är en vinsky. Mums

  Går också att ha i örtteer. Jag var på Masesgården för några år sedan och fick där ett te på salvia, lindblom o mynta (torkade varianter). Ett trevligt kvällste. Ingen aning om proportioner, jag har mixat på en höft och testat fram till det som jag tycker smakar bra och har det förvarat i en burk. Tänk bara på att alla örter skall man vara försiktig med att överdosera – de har medicinska egenskaper som kanske inte funkar tillsammans med t ex vissa mediciner. I detta fall så är jag okunnig om just salvia, men jag har inte mått illa av en-två koppar i veckan.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Persisk kyckling…eller nå’t « Öhmans Mat & Vin - 19 mars 2012

  […] efterlysning på tips hur jag skulle använda mina nya kryddor ledde mot persisk matlagning där de torkade citronerna (som visade sig vara saltad lime med namnet […]

 2. Limu Omani – torkad lime « Öhmans Mat & Vin - 22 mars 2012

  […] mest intressanta fyndet när jag nyligen bunkrade nya kryddor var limu omani eller torkad lime. På påsen stod det ”torkad citron” men det visade sig inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: