Efter förra helgens rensning av mitt kryddskåp så kände jag mig mogen att fylla på med lite nytt. Eftersom jag behövde fylla på mitt förråd av labneh så blev det en djupdykning bland kryddorna på Lucu Food. Nu kan jag behöva lite förslag på hur jag ska använda dem.
Sju stora påsar inhandlades för knappt 80 kronor. Jag fick med mig ingefära och muskot som saknades efter inventeringen samt lagerblad (som tydligen också kallas ghar på något språk) som går åt i stora mängder här hemma. Köpte fin salvia som jag aldrig använder, men den var så himla snygg. Enligt förpackningen så kan den parfymerat väldoftande kryddan användas mot magont samt ”i en del sallader”. Tips på trevligt användningsområde? Kanelen ”i pinnform” har ytterbarken kvar, doftar lite svagare men mer aromatiskt än den vanliga sorten. Ska tydligen användas till något slags te. Kan den användas till något annat tro? Allra mest intressant är de torkade citronerna! De doftar ungefär som pomerans och är stora som pingisbollar. Köpte två påsar som var märkta på samma sätt men i den ena var de ljust terrakottafärgade medan de andra var brunsvarta. Vad är skillnaden? Har en känsla av att de kan vara kanon att slänga ned i kryddiga grytor.
Tar tacksamt emot kryddråd.
Här behövs sakkunnig information från LisaFW.
Under tiden, länk till hennes artikel om kanel.
http://matalskaren.taffel.se/gammalt/2007/01/kanel-cinnamonum-verum-cinnamonum.html
Bra. Hoppas du får många kommentarer. Har också undrat om citronerna. De finns t o m på Willys (= det närmaste jag kommer en invandrarbutik i min avfolkade landsort).
Lämnade en làng kommentar.. kom tydligen bort.
Citronerna är torkad och saltad Persisk Lime – Limu Omani
Att använda i grytor – Khoresht. Speciellt god i Kyckling gryta.
Sök -persian khoresh recipes
Är det skillnad på de ljusa och mörka?
Anders Öhman | 18 mars 2012 kl. 9:54
Är det skillnad på de ljusa och mörka?
– Ja och nej, bàda kan användas i alla recept men de mörka kan ge mer färg till sàsen samt att de ljusa anses ”finare” î smaken i Iran tex till Khoresh-e Gheymeh Bademjan.
http://saffronandlemons.blogspot.com/2008/08/khoresh-e-gheimeh.html
Och med Bademjan (=Auberginer/äggplanta sàààà gott!)
http://javanehskitchen.wordpress.com/tag/advieh-e-khoresht/
Nu behöver du köpa basmati ris och sumac att strö över. Gà till google.com och sök persian rice recipe, de bästa ris recepten i världen i min mening.
Exempel:
http://fxcuisine.com/Default.asp?language=2&Display=93&resolution=high
Det är visserligen långt till jul men…
Salvia använder jag till att griljera julskinkan med efter ett recept av Carl Butler i SvD någon gång förra årtusendet.
Torkade citroner?
Är det inte egentligen lime?
Som i sig ofta kallas ”lemon” i Malaysia och Thailand.
Salvia innehåller ovanligt mycket antioxidanter, enligt Lisas Matmolekylbok
Torkad lime köpte jag med mig hem från Syrien, gott att låta koka med i riset med hel kardemumma t ex. Att de är olika färg gör inget, ingen egentlig skillnad vad jag vet… där såldes de blandade.
Färsk salvia kan man ha till Saltimbocca – urenkelt. På en tunn skiva av kalv lägger man en skiva prosciutto o toppar med 1-2 salviablad. Håll ihop paketet med hjälp av tandpetare. Lite salt (tänk på att skinkan är ganska salt) o peppar. Vänd i lite mjöl och stek sedan i olja 1-2 minuter (medelvärme) på vardera sidan plocka ur och häll sedan i vitt vin eller marsalavin i stekpannan och hetta upp. I med köttet igen som får steka klart i det som nu är en vinsky. Mums
Går också att ha i örtteer. Jag var på Masesgården för några år sedan och fick där ett te på salvia, lindblom o mynta (torkade varianter). Ett trevligt kvällste. Ingen aning om proportioner, jag har mixat på en höft och testat fram till det som jag tycker smakar bra och har det förvarat i en burk. Tänk bara på att alla örter skall man vara försiktig med att överdosera – de har medicinska egenskaper som kanske inte funkar tillsammans med t ex vissa mediciner. I detta fall så är jag okunnig om just salvia, men jag har inte mått illa av en-två koppar i veckan.