Frasig fredag: Bäckeknäcke och spanska fläsksvålar

Halvledig fredag betyder tid att handla och laga god mat. Men idag var jag så renons på inspiration och idéer att jag via twitter och facebook bad om hjälp men utan större resultat. Jag begav mig till [delikatessen] som är en alldeles utmärkt lunchrestaurang, delikatessbutik och take-away-ställe som jag besöker alldeles för sällan.

Anledningen att jag sökte mig dit var att det där skulle finnas Bäckeknäcke. Det är ett handkavlat krispigt, smakrikt och knäckigt knäckebröd som bakas utav en kollega i sommelier- och vinbranschen. Från att ha serverats som tilltugg på hennes vinprovningar är det nu en riktig affärsrörelse och brödet finns på hotell, restauranger och utvalda butiker. Inte billigt men härligt att njuta med gott smör eller en fin bit ost och ett glas vin eller öl. Väl värt att leta upp!

Glädjen över att få tag på knäckebrödet övertrumfades av att hitta friterade fläsksvålar av jamon iberico. Dessutom av samma märke och ocharmiga plasthink som jag hittade i ett snabbköp under min cava-resa häromåret. Helt galet goda, smakrika, perfekt friterade och fint saltade distanserar de sina bleksiktiga danska kusiner med sugglängder. Visserligen är 75 kronor en bra bit mer än jag betalade i Spanien men fortfarande väl värt pengarna.

Middagsplanerna löste sig också då det fanns fantastisk grishals (fläskkarré) som även den var av den spanska grisen. Ska stekas i tunna skivor i sitt eget smältande fett tills de får en krispig yta. På något sätt ska även en fin sherry in i tillagningen.

Frasig fredag på er alla läsare!

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Råvaror

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Frasig fredag: Bäckeknäcke och spanska fläsksvålar”

  1. 27 mars 2012 den 12:25 #

    Jaha…då får man bege sig till Delikatessen för att få tag på spanska fläsksvålar då…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: