Moussaka så greken gråter

Grunden till det här receptet hittade jag i New York Times. Det är lite bökigt med paneringen av auberginerna och bechamelsåsen är verkligen maffig. Men det är verkligen värt besväret för resultatet är den bästa moussaka jag någonsin smakat. Den skulle säkert få en grek i exil att gråta  av hemlängtan.

Auberginer och potatis: Skala 1 kilo auberginer (cirka 3 stycken) med potatisskalare så de blir zebrarandiga.Skär i centimetertjocka skivor på tvären, strö över rikligt med salt och lägg under press i ett durkslag en timme. Vispa 7 äggvitor (spara äggulorna). Skölj av auberginskivorna, torka av dem med hushållspapper och vänd dem i äggvitan och sedan i ströbröd. Lägg på bakplåtspapper och baka i ugn på 225° i en halvtimme. Vänd efter halva tiden. Skala 400 g potatis och koka nästan helt klart i saltat vatten, låt svalna och skär i skivor

Köttfärssås: Skär 2 gula lökar och 2 vitlöksklyftor tunt. Fräs 500 g nöt- eller lammfärs (undvik ”gasad” som smakar illa och försök få tag på butiksmald) tills genomstekt. Vänd ner den gula löken och fräs tills den blir genomskinlig. Vänd ner vitlöken och fräs ytterligare någon minut.. Slå på 2 dl rött vin och låt koka in nästan helt. Blanda ner 2 tsk salt, 2 msk socker, 1 msk kanel, 0,5 msk kryddpeppar, 1 tsk timjan, 1 tsk rosmarin och svartpeppar3 msk tomatpuré  samt 1 burk krossade tomater och låt puttra tills köttfärsröran blir fast och står för sig själv.

Bechamelsås: Smält 200 g smör, vispa ner 1,5 dl vetemjöl och låt fräsa utan att ta färg i några minuter. Värm och vispa ner 9 dl mjölk och låt sjuda sakta tills såsen tjocknar. Det blir en tjock kräm. Smaksätt med 2 tsk salt och vitpeppar. Låt svalna något och vispa sedan ner de 7 äggulorna, skalet av en citron samt 2-3 msk citronsaft.

Montering: Riv/smula 200 g fetaost. Smörj en form och strö ströbröd över botten. Lägg ut potatisen i ett lager men lämna en centimeter runt om. Täck med ett lager aubergine. Bred ut all köttsås  och toppa med hälften av fetaosten. Toppa med resten av auberginerna och den sista osten. Häll över bechamelsåsen och se till att den rinner ned i mellanrummet vid sidorna. Riv över parmesanost. Gratinera i ugn på 175° i 50 minuter. Låt vila i 15 minuter innan servering.

Testa också den mycket goda Öhmans moussakaCarl Butlers klassiska folkhemsvariant och Lotta Lundgrens enkla och snabba.

Etiketter:,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

9 kommentarer på “Moussaka så greken gråter”

 1. Kidde
  11 juni 2012 den 13:34 #

  Nåt så makalöst gott! Lite bök, men inte svårt. Extremt mäktigt 🙂

 2. Matti
  12 juni 2012 den 22:58 #

  Printar ut denna och ska in i min receptsamling!
  Tänker inte ens bemöda mig att säga att det ser tokgott ut!

 3. Annette
  14 juni 2012 den 21:47 #

  nu har jag provat denna och den var lika god som du sa, barnen slevade i sig med gott humör och aubergine som de brukar vara lite reserverade mot slank ner

 4. anna-lena
  09 augusti 2017 den 12:20 #

  Låter gott! För hur många personer ät receptet?

  • 09 augusti 2017 den 12:22 #

   Minns inte så noga, men titta jag på mängderna så bör det räcka till sex personer.

 5. Helena
  19 juli 2018 den 17:33 #

  Gudomligt! Jag slängde ner 2 lagerblad som fick puttra med i köttfärssåsen och ersatte sockret med en msk mild paprikapuré för sötma och mustighet. Serverade med tzatziki och greksallad. Lyckades till och med hitta Mythos och Ouzo på Systembolaget. Det känns som Grekland. Tack för ett toppenrecept!

 6. 23 augusti 2018 den 11:35 #

  God, men lite väl bökigt med paneringen.
  Nästa gång kommer jag (som jag brukar) förgrädda auberginen i ugnen med olivolja och salt. Däremot behåller jag idén med citron i bechamelsåsen. Och fetaosten i var toppen!

 7. Lena
  23 december 2022 den 23:37 #

  Mycket god men inte värd allt besvär.
  Det finns andra varianter som blir lika goda.
  Har i a f testat=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: