Sake, sill och kaviar

Äntligen har det lanserats en bra sake som prismässigt kan börja konkurrera med trista Gekkeikan. Dessutom i det lilla behändiga formatet 300 ml, lagom för två eller tre som vill ha något gott till sushin.

Dewatsuru Choinama Futsu-shu är enkel men mycket välgjord med alla det typiska markörerna som risvatten, päron, apelsinblom, vita persikor men även ett litet drag av vitpeppar. Smaken drar åt det halvtorra hållet men känns ändå fräsch och frisk med en liten fin avslutande stramhet. En jättebra nybörjarsake.

Jag passade på att prova saken mot lite sommarmat som är svår att kombinera med vin. Ägg är ju generellt sett ruggigt svårt av få ihop med liksom sillen. En ägghalva kröntes också av lite skagenröra. Sammantaget massor med umami, sötma och en distinkt syra i sillen.

Ägg med skagenröra funkade okey. Saken tappade balans och upplevdes något eldigare och lite metallisk och bitter. Till sillen gick det betydligt bättre och sakens lena sötma gifte sig fint med den sötsyrliga lagen och den feta sillen. Riktigt bra. Sedan flög fan i mig. Nyligen har det gått en reklam på tv med en svensk som bjuder japaner på Kalles Kaviar mitt i Tokyo. Inte populärt. Skulle man kunna lura på detta fiskälskande folk vår svenska stolthet tillsammans med deras nationalbrygd? Kaviar tryckets ut på en sked, inmundigades och fick dansa runt med en munfull sake. TADA! En ny härlig smakkombination uppstod! Den lite traniga smaken och påträngande rökigheten dämpades något och en ren fiskmak steg fram. Sältan lyfte fram fruktigheten i drycken och sötman i de båda kontrahenterna var perfekt avvägs. Full poäng!

Följ bloggen på Facebook!

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kategorier: Övrigt, Drycker, Sake

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Sake, sill och kaviar”

 1. 05 juli 2012 den 10:20 #

  Vi drack också sake på midsommar, till sillalunchen.

  Veckan innan var vi på sjurätters japansk middag tillagad av Frida Runge, som hade sällskap av sake samurai Åke Nordgren (akebono importör). Han kombinerade alla rätter med olika sake, olika poleringsgrad och olika producenter. Mycket intressant, även om jag inte blev helt övertygad om sake per se. Han tipsade om Matsukura till sillen, så det blev det på midsommar.

  • 05 juli 2012 den 10:22 #

   Kul! Åke personifierar verkligen begreppet ”passionerad”. Snacka om att gå upp i ett ämne.

   • 05 juli 2012 den 11:10 #

    Minst sagt! 😀
    Det jag gillade mest av det vi fick prova var yuzu sake, och en real ginger beer. Otroligt goda båda två. Yuzu sake köpte vi fakstiskt även det till midsommar –> perfekt fördrink!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: