Fattiga äppelkakan

Den här äppelkakan är egentligen en variant på fattiga riddare tillagade i ugn. Jag använde vanlig formfranska men annat dagsgammalt vitt bröd funkar förstås också. Resultatet blev en saftig och inte allt för söt äppelkaka med frasiga kanter. Givetvis använder du svenska äpplen om det finns. De har mycket mer smak och skalet är tunt så du slipper skala dem.

Kärna ur 4 små svenska äpplen och skär dem i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en bunke med 0,5 msk kanel och 2 msk socker och blanda väl. Dela 8 skivor formfranska på diagonalen och skär 16 tunna skivor från en rulle mandelmassa. Vispa samman 4 ägg, 2 dl mjölk, 2 msk socker och o,5 msk kanel. Smöra en form och täck bottnen med ett tunt lager äpplen. Doppa brödskivorna i äggsmeten och varva dem stående i formen med äppelskivor och mandelmassa. Häll över eventuellt överbliven äggröra. Pensla allt med smält smör, strö över lite socker och pudra över lite kanel. Grädda på 200° i ungefär 45 minuter. Låt svalna något och servera med vaniljsås.

Du vet väl att Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också? Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. Bra va?

Etiketter:, , ,

Kategorier: Dessert, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rika riddare med äpple | Öhmans Mat & Vin - 13 oktober 2012

    […] Testa också fattiga äppelkakan. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: