Sherryeufori – La Janda Fino

Då var det dags för oss sherryentusiaster att hjula och jubla igen. Vårt monopol har i all sin storsinthet återigen under en begränsad tid valt att berika sherrysortimentet med en fino. Det innebär att under några euforiska månader finns det nu en handfull olika fino och manzanilla ojämnt fördelade över rikets systembutiker. Har man riktig tur kan det finnas det hela två sorter i samma butik att välja mellan. Störst är dock chansen att det inte finns någon alls men då slipper man ju välja samtidigt som man sparar en slant och förhoppningsvis inte bidrar till det alkoholrelaterade våldet.

Den fino som funnit nåd hos inköparna och fått en begränsad distribution är La Janda  och kommer från Álvaro Domecq.  Det är en fino i klassisk stil. Torr, ren, snygg och helt enligt regelboken. Kanske något skarpare och fylligare än de andra i sortimentet. Tummen upp (men så är ju jag inte så svårflörtad när det gäller fino)!

Blekt halmgul. Medelstor doft  med tydlig skarp ton av acetaldehyd. Toner av jäsande deg, grönt äpple, citrusskal, mandel och lite hästtagel. Mycket torr, medelfyllig och stram karaktär med toner av jäst, grönt äpple, citrus och gröna oliver. Stramt, kritig och torrt avslut med bra längd

Vill du veta mer om sherry kan du läsa här.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Sherryeufori – La Janda Fino”

 1. 17 september 2012 den 15:16 #

  Underbar ironi över bolaget! LoL!! 🙂

 2. Lars Zettergren
  02 november 2012 den 18:34 #

  En fantastisk konkurrent för att göra en torr drink Dry La Janda slår den sötsliskiga Martini varianten med hästlängder, men helst inte så mycket starksprit för att göra den sherryn rättvisa. Bäva månde Bonden James att han missat den.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sockerchock – Monteagudo Pedro Ximénes | Öhmans Mat & Vin - 09 oktober 2012

  […] kanske ska sluta gnälla på Systembolaget och deras påvra sherrysortiment för nu damp det ner ytterligare ett vin. Denna gång en riktig sockerbomb som väger in på 382 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: