Masterclass Bourgogne – Chablis & Auxerrois

Två dagar på skolan ska ägnas åt en masterclass kring Bourgognes village-appellationer tillsammans med Jean-Pierre Renard från BIVB. Det kan behövas en djupdykning för detta område som bara utgör 3% av Frankrikes vinareal och omfattar 100 appellationer producerar nämligen…wait for it…60 000 olika viner!

Jean-Pierre inledde med att prata om komplexiteten i ämnet. Att jämföra en pinot noir från Bourgogne och exempelvis en från Nya Zeeland är lönlöst. När man inte ens kan göra likadana viner i Volnay och Pommard som ligger någon kilometer från varandra, hur ska man kunna göra det i olika delar av världen med helt olika förutsättningar. När man ska lära sig om viners typicitet från ett område är det viktigt att veta att vinvärlden befinner sig i ständig förändring. För 150 år sedan var vinerna från Pommard lätta viner som skulle drickas inom ett halvår, idag är de kraftfulla och strukturerade viner för lagring. De legendariska vinerna från Romanée-Conti (”viner som alla känner till men ingen dricker”) var ursprungligen roséviner. För trettio år sedan var vinerna helt annorlunda och idag dricker vi viner som aldrig varit bättre. Det enda vi vet med säkerhet är att om ytterligare trettio år så kommer de återigen att vara annorlunda.

Det grundläggande för olikheterna i Bourgogne, förutom klimatet som varierar över den 23 mil långa sträckningen, är jordmånen som företrädesvis består av kalk. De olika marina kalksedimenten har bildats under 50 miljoner år, har olika fysisk karaktär och varierar inom området. När endast jordmånen är det som skiljer kan man tydligt uppleva det i vad som beskrivs som ”mineralitet”. Vad mineralitet är, hur det påverkar vinet och varför vi upplever det som vi gör är fortfarande mer eller mindre ett mysterium. Vi ser ursprunget och resultatet men orsaken är okänd – en saknad länk.

Sammanfattningsvis kan sägas att ”Life is to short to learn about Burgundy”.

Över till Chablis och Auxerrois som ligger 10 mil västnordväst från övriga Bourgogne. Ursprungligen var det enbart vinerna härifrån som var betecknade som ”Bourgogne”. Här dominerar druvan chardonnay nästan helt och följaktligen vita viner. Även sauvignon odlas och går då under namnet från byn Saint-Bris. Röda viner av pinot noir och césar hittar vi med bynamnet Irancy. Det finns fyra kvalitetsnivåer av chablis: petit chablis, chablis, chablis premier cru samt chablis grand cru. Chablis skiljer sig från övriga vita bourgogner genom det svalare klimatet, den ”yngre” och rikare kalken (kimmeridge) samt att man i allmänhet inte använder sig av fatlagring eller gör det mycket sparsamt. Vinerna bli därför mycket torra, friska, strama och mineraldrivna.

2009 Saint-Bris (Clotilde Davenne).  Mycket ljust gul färg med grönt stick. Ren, frisk, doft med mineral, lätt aromatisk ton av gröna äpplen, krusbär,  citrus, svartvinbärsblad. Torr, frisk, fruktig och medelfyllig, citrus, granny smith, krusbär, lång balanserad och tydligt mineraldominerad eftersmak. Stram och elegant i klassisk, ren stil.

2010 Petit Chablis (Domaine Garnier & Fils) 153 kr / Jakobsson & Söderström. Medeldjupt citrongul med grönt inslag. Medelstor, ren, frisk doft av mogen citrus, gula äpplen, omogen ananas, lätt kritdammig. Ganska lätt, torr, mycket friska syror, balanserade av bra fruktighet, gröna äpplen, mogen citrus. Stramt och kritigt avslut med bra längd. Välgjord och snygg petit chablis.

2010 Chablis (Clotilde Davenne).  Medeldjupt citrongul med grönt inslag. Stor, fruktig doft av gul frukt, vita blommor, citrus, gröna äpplen och en ganska tydlig, rökig mineralton. Torr, mycket frisk syra, koncentrerad, slank, citrusfruktighet, gula äpplen. Lång, elegant och stramt balanserad eftersmak.

2009 Chablis VV (Domaine Lavantureux) 186 kr / Jakobsson & Söderström. Medeldjup citrongul. Medelstor, gulfruktig, massor med lime- och citronzest, omogen nätmelon, lite vingummi, Torr, medelfyllig, mycket fruktig med bra fokus, inbäddade syror, vit persika, gula päron, liten mineralitet, bra längd och viss stramhet i avslutet.

2009 Chablis Premier Cru Fourchaume (Jean-Marc Brocard). Medeldjup gul ton med gröna stick. Medelstor ganska intensiv, fokuserad, frisk fruktighet av gröna äpplen, nätmelon. Medelfyllig, slank och fokuserad frukt av gröna och gula äpplen, mogen citrus och omogen persika, fint polerade syror och lång balanserad eftersmak med stramt mineralavlut.

2010 Chablis Premier Cru Montée Tonnerre (Jean-Marc Brocard). Medeldjup gul ton. Medelstor, fruktighet av gula och gröna äpplen, vit persika och liten mineralrökighet. Medelfyllig, slank, koncentrerad och klart fokuserad frukt av mogen citrus, gröna äpplen, kritig mineralitet, distinkta, fina syror och mycket lång och snyggt balanserad eftersmak.

Etiketter:, , , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: