Spaghettipaj

Spaghetti och köttfärssås i all ära, men det kan bli lite tjatigt i längden med denna vardagsklassiker. Här är en variant som gör att rätten känns lite ny utan att det blir en trist en makaronipudding. Riktigt bra blev det.

”Pajskalet”: Koka 200 g spaghetti enligt anvisningarna på paketet. Riv 2 dl/50 g parmesanost och blanda med 1 ägg plus en äggvita. Rör ut 200 g philadelphiaost eller liknande med 1 ägg plus en äggula (totalt 3 ägg altså). Häll av vattnet från den kokta pastan och låt ånga av ordentligt. Blanda ner ägg- och parmesanblandningen i pastan. Bred ut spaghettin i en väl smord pajform och försök få till antydan till en kant. Bred ut ägg- och färskostblandningen över pastan.

Köttfärssåsen: Fräs en hackad gul lök tills den mjuknar och sedan blandar du ner 500 g nötfärs (undvik ”gasad” som smakar illa och försök få tag på butiksmald) och fräser tills den börjar ta färg och pannan är torr. Slå i omgångar ned 400 g passerade tomater och låt koka in samt smula ned en buljontärning (jag använde min nya favorit svambuljong som finns där man köpre polska livsmedel), 1 tsk oregano och 1 tsk basilika och riv ned en stor vitlöksklyfta. Låt koka in tills du har en fast sås som står för sig själv. Smaka av med soja, salt och svartpeppar. Eller gör din egen favoritsås i en fast variant.

Fördela såsen jämnt över spaghettin, toppa med små, fina halverade tomater och skjuts in i ugnen på 175° i 20 minuter. Ta ut pajen och riv över en mozzarellaost och grädda ytterliga 10 minuter. Låt svalna 10 minuter innan du skär upp den.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Spaghettipaj”

  1. Sofie
    14 oktober 2012 den 9:15 #

    Ha! Jag visste det! När du stod och hånade mig i kön på ICA stod du egentligen och lät dig inspireras av mina lunchplaner!
    (Svampbuljong låter urgott, själv smular jag ner torkad Karl-johan i mina köttfärssåser, om du nu behöver flera tips menar jag)

  2. 14 oktober 2012 den 9:31 #

    Du vet att jag hämtar matinspiration från dig. Idag blir det tillexempel ginåtonic och småkakor till lunch. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: