Saven stiger – BJÖRKÖL!

Häromkvällen höll jag i en informell provning med skånska dryckesproducenter som en förberedelse inför mässan Älska Mat & Vin nästa helg. Vi provade många spännande drycker som must, öl, cider, vodka, gin med mera.

Mest spännande var Björköl Vånga 77.1  som bryggts av det pyttelilla bryggeriet Charlis av björksav från Vånga 77.1. Björksavsöl var nytt för mig men tydligen serverar bland annat Noma en egen ljus variant. Detta är dock en mer karaktärsfull, mörk underjäst öl där 55% av vattnet bytts ut mot björksav vid bryggningen. Fråga mig inte vad saven bidrar med till brygden men resultatet var fantastiskt bra! Välbalanserat och smakrikt och inte helt olikt något belgiskt klosteröl. Den hårdare rostade varianten var betydligt mer…låt oss säga…intressant. Ölen finns i dagsläget endast på några restauranger men kan provas på mässan.

Mörkt bärnstensfärgad med ljust, gulbrunt skum. Stor, lite bränd doft av torkad frukt, honung, vörtlimpa, lite sotigt inslag och en lite ovanlig ton av mineralitet. Fyllig, smakrik, frisk och mycket fruktig med knäckig och lite bränd smak med ingefärakaramell, rund och munfyllande, diskret beska, liten balanserande sötma och lång smak med intressant och stram mineralitet och lite metalliskt avslut.

Du vet väl att Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också? Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. Bra va?

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kategorier: Öl

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Saven stiger – BJÖRKÖL!”

 1. 20 oktober 2012 den 12:30 #

  Det låter mycket spännande! Var får man tag på det för att prova? Hälsar Pernilla

 2. Eva Nordin
  20 oktober 2012 den 20:32 #

  Tycker det låter mkt spännande. Är med i en ölklubb och jag undrar också om Björkölen går att få tag på?

  • 21 oktober 2012 den 9:35 #

   Man kan göra en privatimport via Systembolaget från bryggeriet.

 3. 23 oktober 2012 den 10:43 #

  Riktigt spännande. Får lust att prova att blanda en Lingon-Björk Radler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: