Cava Recaredo – gammalt, torrt och handgjort

Redan för två år sedan skrev jag om den fantastiska cavaproducenten Recaredo då jag besökte dem i Penedés och helt nyligen igen då jag provade ett par av deras viner. Igår fick jag chansen att åter smaka samtliga av deras mousserande viner då vinmakaren Ton Mata besökte mässan Älska Mat & Vin.

Recaredos viner skiljer sig från de flesta andra cavor då samtliga är helt torra, alltid är årgångsbetecknade, lagras mycket länge på jästen i flaskan och att hela processen sker helt manuellt. Resultatet är ganska enastående.

Det som främst slog mig vid provningen (som tyvärr revs av på endast 45 minuter) var att jag inte en gång i mina anteckningar nämnde moussen. Bubblorna var helt enkelt sekundära för det var vinerna med sin arom och struktur som steg fram. Att de två vinerna från den rekordheta skörden 2003 var de friskaste och stramaste var också helt osannolikt.

Vinerna finns att beställa från importören Invinitums hemsida och årgång 2006 finns lådvis via Systembolaget.

2007 Gran Reserva Brut Nature (195 kr). Mycket ljust gul. Stor, generös doft med karaktär av gul frukt, honungsmelon, apelsinblom, citronzest, lime, vit persika, tydlig rökighet och mineralitet . Medelfyllig, knastertorr, mycket frisk smak, rik och nästan fet fruktighet med citrus, lime, gula frukter och en lång strukturerad eftersmak med stram mineralitet.

2006 Gran Reserva Brut Nature (1170 kr för 6 fl). Mycket ljust gul. Stor doft av citrus, apelsin, nötter och smör och tydlig rökighet och mineralitet. Medelfyllig, mycket torr och mycket frisk syra. Mycket fruktig men samtidigt slank och elegant med massor av mogen citrus. Lång, rik och komplex eftersmak med stram mineralitet.

2003 Recaredo Brut de Brut (290 kr). Klar mellangul färg. Stor, frisk och brödig doft med rökighet, massor med mogen citrus och ton av marsipan. Lätt, bentorr och mycket, mycket friska syror som dock inte upplevdes som aggresiva. Fokuserad fruktighet av mogen citrus, liten ekstruktur och lång eftersmak med tydlig mineralitet.

2003 Reserva de Particular de Recaredo (630 kr). Klar och medelintensivt guldgul. Stor doft av citrus, mogen, gul frukt och något bokna gula äpplen, lätta oxidationstoner och smördeg. Fyllig och bentorr med imponerande höga och eleganta syror. Smakrik och strukturerad med stram mineralitet och tillbakahållen fruktighet av mogen citrus.

2002 Turó d’en Mota (975 kr). Ganska djup citrongul. Stor uttrycksfull doft av mogen citrus, pomerans och apelsinskal, kryddor, ingefära och läder. Fyllig, mycket frisk med koncentrerad och fokuserad fruktighet, brödig och lite fet munkänsla med diskret fatstruktur. Ännu ung med lång, balanserad och komplex eftersmak med en nästan grusig (!) mineralitet. Mäktigt!

Du vet väl att Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också? Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. Bra va?

Etiketter:, ,

Kategorier: Cava, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: