Fonseca Guimaraens – port i bloggarens smak

Portvin är vanligtvis inte mitt förstahandsval bland viner. Sherry är min passion. Men när vi fick prova Fonsecas viner på skolan igår så flyttade genast portvin upp några pinnhål. Snygga, balanserade, fruktiga med en genomgående hög kvalitet och med alkoholen i bakgrunden. Mycket njutbara från ruby och upp. En 20-årig tawny med en pastel de nata måste vara en dröm!

Läs här för enkla och kortfattade fakta kring portvin.

Fonseca Bin 27 Reserve Ruby Port. Djupt körsbärsröd. Stor, eldig doft av syltade körsbär, sötlakrits och lite nytt läder. Fylligt, mycket fruktigt, balanserad sötma, väl dold eldighet, mjuk munkänsla trots ungdomliga och lite tuffa tanniner. Lite kort smak men en mycket behaglig ruby.

Fonseca 10 year old Tawny Port. Ganska ljus rödorange färg. Stor, mogen doft, tydlig eldighet, oxiderad körsbärsmarmelad, gammalt läder, nyponsoppa, kardemumma och knäck. Fyllig, söt, intensivt eldig, mjuk och mycket frisk smak av knäck, massor av torkad frukt, kryddighet, läder och en lång, balanserad och elegant eftersmak med mycket kryddor, anis och läder.

Fonseca 20 year old Tawny Port. Ljust tegelfärgad. Stor, nyanserad och utvecklad doft av torkad frukt, läder, apelsinmarmelad, tranbär och pomerans. Fyllig och mycket söt men med en hög, frisk och balanserande syra, smakrik med massor av lager av knäck, torkade frukter och kryddighet och en uppfriskande smak av citrus och apelsinskal. Mycket lång, intensiv och elegant eftersmak.

1995 Fonseca Guimaraens Vintage Port. Djupt rubinröd som börjar skifta mot tegel i kanten. Ganska stor doft av smörkola, sirapskaka, hallonkräm, syltade körsbär, eucalyptus och en nedtonad eldighet. Fyllig, mycket fruktig med dominans av mörka mogna bär, avrundade tanniner, frisk syra, läder, eucalyptus, salmiak och kirsch. Snygg och polerad med fin kombination av mognad och frukt.

1985 Fonseca Vintage Port. Djupt rubinröd. Något sluten doft ännu ungdomlig doft med ett anslag av eucalyptus, saftiga toner av röda och blåbär, svartvinbärsgelé och piptobak. Fyllig, mycket fruktig smak, mjuka tanniner, fint integrerad eldighet och sötma. Mycket spänstig och ungdomlig men polerad och sammetslen med toner av syltig frukt, tobak, läder och espresso. Lång, rik eftersmak med ett stramt avslut med bra grepp som balanserar den mjuka söta smaken.

2009 Fonseca Vintage Port (halvbutelj). Opak, purpur, nästan svart. Dov, sluten, mörkfruktig och syltig doft med väl dold eldighet och ton av mandelmassa och creme de cassis. Förvånansvärt mjuk munkänsla med de tuffa tanninerna initialt väl inbäddade i rik, mogen frukt och balanserad sötma, mörk choklad, apelsin, mörka körsbär, kaffe, lakrits och andra aromer i lager på lager. Fantastisk insmickrande trots sin ungdom, koncentratin och kraft.

Du vet väl att Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också? Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. Bra va?

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: