ViNO och Eve

Har för tillfället en liten förälskelse i Kung Fu Girl Riesling från Charles Smith Wines. Därför var det kul att på mässan Älska Mat & Vin få prova två andra vita viner från samma producent.

I stora vida världen utanför monopolsverige så är lättsamma, fruktiga, okomplicerade och lättdruckna viner av druvan pinot gris en stor framgång. Den som har beställt ett glas vin på en pub i England får med största sannolikhet ett sådant vin och i Kalifornien ökar odlingarna för att möta efterfrågan.  Nu finns ju tyvärr 2011 ViNO Pinot Grigio bara i beställningssortimentet men blir det en framgång där kanske chansen finns att det får berika det skrala sortimentet på Systembolaget.

Myckett ljust gul. Medelstor frisk och fruktig doft av gula och gröna päron, mandarin och mogen citrus. Medelfyllig, torr, läskande frisk syra, mycket fruktig med toner av päron, melon, citrus. Okomplicerad men med bra längd som uppvisar en liten mineralitet och ett lite stramt avslut.

Nu saknas det kanske inte viner av typen som 2011 Eve Chardonnay representerar, men tillsammans med rieslingen och ViNO så bildar de en liten trevlig trio av användbara och sorglösa viner att ha på lut hemma.

Medeldjup citrongul. Medelstor gulfruktig doft av gula äpplen, ananas, lime och med ett litet intressant aromatiskt och blommigt inslag. Medelfyllig, torr och mycket frisk smak med bra koncentration i frukten, fint balanserad med bra längd och en liten aptitretande beska i avslutet.

Du vet väl att Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också? Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. Bra va?

Etiketter:, ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “ViNO och Eve”

 1. Peter Håkansson
  22 november 2012 den 22:37 #

  Har efter beställning de tre flaskorna liggandes i mitt vinförråd, nåja ligger på underhyllan på min drinkvagn, och tänkte anordna en vinprovning med producenten som springande tema. Tänkte att vinprovningen skulle övergå till en middag för att göra kvällen – skulle du kunna vara väldigt bussig och kampera de tre vinerna med förslag på smaker/rätter? Stort tack på förhand!

 2. 22 november 2012 den 22:51 #

  Till rieslingen skulle jag rekommendera denna ceviche fast med mycket sparsamt med sockret: https://ohmansmatovin.com/2012/04/27/ceviche/
  Ytterligare en peruansk rätt till pint gris blir https://ohmansmatovin.com/2012/07/01/peruansk-kycklingchili/
  Slutligen citron- och smörtorsk https://ohmansmatovin.com/2011/11/12/citron-och-smortorsk/
  Inte den ultimata meny men vinerna är ju inte så varierade.

 3. Peter Håkansson
  23 november 2012 den 14:09 #

  Tackar ödmjukast – tar fasta på de föreslagna smakerna och skruvar till det lite. Cevichen blir säkert suverän!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: