2005 Vergelegen Red – klassiskt rött

För den som tänker på Sydafrika som ett ungt vinland som levererar prisbilliga viner måste 2005 Vergelegen Red vara något av en chock. Här kommer ett sydafrikanskt vin från en egendomsom producerat vin i 300 år och som kostar lika många kronor. Vinet är en klassisk bordeauxblandning, det vill säga ett vin av Bordeaux’ typiska druvor, i det här fallet cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Smaken är också klassiskt elegant och välstrukturerad med en liten mognad. Att vinet legat nästan två år på ny fransk ek kan bara anas.

Djupt granatröd färg med en liten dragning åt tegel i kanten. Stor, frisk och något utvecklad men ännu ung doft av kaffe, sötlakrits, peppar, mynta, röda mogna bär och ett animaliskt inslag. Ganska fyllig smak med slank rödbärig frukt och mycket friska och ungdomliga syror, avrundade och täta tanniner, massor av salmiak, svarta vinbär, mynta, blodapelsin, lite läder, kryddpeppar och torkad frukt. Lång, komplex och smakrik eftersmak. Ännu ungt vin med potential för flera års lagring på flaska.

Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också. Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. 

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: