Kalvfilésauté

Det här receptet är baserat på Leif Mannerströms kalvfilésauté i boken ”Husmanskonst”. Riktigt bra blev det (inte alls olikt Biff Butler) och snabbt och lätt att laga till. Mannerström påpekar att fläskfilé också kan användas. Ärligt talat så tror jag att det blir både bättre och billigare.

Men vad tusan är då en sauté eller att sautéra? Enkelt sagt så är det fransmännens sätt att woka, det vill säga att snabbt och på hög värme fräsa upp i olja eller fett. Ofta innebär det, som i detta recept, att koka ur stekpannan med vin, buljong eller grädde för att ta till vara smakerna. Det heter förresten att deglacera. Se där två ord på köksfranska att lägga till vokabulären.

Till 3 personer: Blanda 2,5 dl grädde, 0,5 dl finosherry (eller vitt vin), 1,5 msk kalvfond, 1 msk dijonsenap och en riven vitlöksklyfta. Skiva 200 g champinjoner och hacka en gul lök. Skär upp 300-400 g kalvytterfilé eller fläskfilé i centimetertjocka skivor. Salta och peppra och bryn hastigt köttet i smör och/eller ister i het stekpanna. Kalven ska gärna vara rosa i mitten medan fläsket mer genomstekt. Ta upp köttet och håll varmt. Fräs svampen gyllene, klicka i mer smör och fräs även löken så den mjuknar något. Slå på gräddblandningen, koka upp och låt sjuda 5-10 minuter. Rör ner hackad, färsk dragon och massor av finhackad gräslök, lägg ner köttet och värm några minuter. Servera med pressad potatis. Potatisen behöver inte ens skalas om du pressar den.

Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också. Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. 

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: