Yngre & större, äldre & mindre

jadot

Förutom de vita viner jag skrev om igår provades förstås ett gäng röda när Claes Lindquist från Vinunic höll en uppskattad provning på för på Gustibus Wine & Spirit Academy.

Roligast var att jämföra en beaujolais på magnum från redan klassiska årgången 2009 med en Moreys-Saint-Denis från 1997. Nu var det inte någon vanlig bonn-beaujolais utan en Moulin-à-Vent från Château des Jacques som är kända för sina långlivade viner i bourgognestil. Kanske provningen allra bästa vin. Stor njutning idag men med decennier av utveckling framför sig. På ett svagt sluttande plan befinner sig dock Louis Jadots Morey-Saint-Denis med femton år på nacken. Njutbar idag för den med fäbless för mogna bourgogner och ”skitiga lakan”.

2009 Moulin-à-Vent Clos du Grand Carquelin. Medeldjup och blåröd färg. Stor, ganska intensiv och mörkbärig frukt med lätt stallighet, nytt läder, varm och rik frukt och solmogna skogshallon. Medelfyllig, mycket fruktig och frisk och nästan vibrerande av röda mogna bär och björnbär. Bakomliggande stramhet men mjuk struktur, kryddighet och mineralitet. Lång och mycket rik eftersmak. Ännu outvecklad men mycket njutbar.

1997 Morey-Saint-Denis. Ganska ljust röd färg med orange kant. Stor och utvecklad och lätt animalisk och lätt parfymerad doft (”skitiga lakan”), varma, syltiga jordgubbar, läder, svamp och lätt eldighet, mjuk och mogen men ännu uppfriskande syra, mjuka tanniner och röda, friska bär. Bra längd med ännu bra fokus i frukten. Fortfarande spänst men ska inte sparas.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Övrigt, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: