Sydamerika: Överraskande Weinert i Mendoza

Detta bildspel kräver JavaScript.

På min sydamerikanska resa blir det tyvärr bara ett par dagar i Argentina. Efter en upp-i-luften-ner-igen-tur på 30 minuter landade vi på lördagkvällen i Mendoza. Jag var trött, lite smågrinig och hade inga som helst förväntningar på kvällens värd som var Weinert och vinmakaren Hugo Weber.

De som var med på ”den gamla goda tiden” minns kanske att i början på 90-talet så var Weinert Cabernet Sauvignon en av de första lanseringarna på Systembolaget som var ett par steg upp från klassikern Mendoza Tinto som hade hängt med sen 1960-talet. Tyvärr försvann vinet efter några år och efter det har vi inte sett något av producenten på svenska marknaden. En stor förlust skulle det visa sig.

När vi anlände till den för helgen nedstängda vinanläggningen, som idag är omgiven av privatbostäder på de forna vingårdarna, fick jag en dålig känsla av gammalt kooperativ. När vi fick veta att Weinert inte äger några egna vingårdar förstärktes mina misstankar. När vinmakaren Hubert Weber förklarade anledningen väcktes mitt intresse. Man vill genom detta stimulera den småskaliga och traditionella vinodlingen i området. Man är trots det mycket noggrann i urvalet. Man köper endast druvor från gamla till mycket gamla vinstockar (mellan 50 till 100 år) som är oympade, inte droppbevattnas eller täcks med hagelskyddande (och skuggande) nät. Dessutom skördar man själva vingårdarna och gör druvurvalet direkt från stocken.

I vinanläggningen finns inga rostfria tankar eller ens skuggan av små nya ekfat. Här är det de gamla cementtankarna samt stora och antika ekliggare som gäller. Det intressanta är att hela anläggningen är återskapad på 1970-talet efter många år av förfall. Tankarna har restaurerats och ekliggarna har köpts upp från bodegor som pensionerat dem när trenden för barriquer kom. Vinet framställs på gammalt, traditionellt vis med lång lagring på cementtankar och sedan många, många år på de upp till 100-åriga ekliggarna som rymmer mella 10 000 och 40 000 liter vin. Man använder sig av metoder som mycket få vinproducenter ens är i närheten av. Det finns några i Piemonte, Lopez de Heredia i Rioja och Château Musar i Libanon som också håller på traditionen.

Trots denna information hade jag inga höga förväntningar på vinerna. Jag förväntade mig lite torra, kärva och stumma viner med överdrivna mognadstoner. Tack och lov att man fortfarande kan bli överraskad. Det handlar om välstrukturerade och komplexa viner med en enorm utvecklingspotential. Den ”enkla”, röda Carrascal, som är en storsäljare i Norge och som skulle kosta runt hundralappen i Sverige, fick vi prova två årgångar av med 30 år emellan! Vilken potential! Jag tyckte kanske att 2006 Weinert Merlot var lite torr i tanninerna och möjligtvis skulle vinna på luftning. När jag nämnde detta för Hubert Weber ryckte han nästan till och sa ”Luftning är för människor som har bråttom” och plockade fram 1999 av samma vin där frukten börjat utvecklas fint. Imponerande viner som, liksom nyss nämnda Château Musar, verkar utvecklas bakvänt och visa mer frukt med ålder.

De äldsta vinerna sparades till middagen som vi fick på Entre Cielos, en vingård med lyxigt hotell och en sommarrestaurang smakfullt och genialiskt inrymd i de gamla jästankarna av cement och med ett enkelt kök under stjärnhimlen. En magisk omgivning i den varma sommarkvällen (lite kyligt med mendozamått tydligen) med ett stilla regn och fantastiskt god mat. Vinerna från 1970-talet var fantastiskt fina men allra bäst var 1994 Estrella Malbec (lagrat 15 år på stora ekfat!) som inte skulle skämmas för sig bland viner  från de bästa egendomarna i Bordeaux. Då ska ni veta att detta omdöme kommer från en man som liknade malbec vid Sylvester Stallone. Det är stor synd och skam att inte någon seriös, svensk vinimportör tar tag i denna unika pärla till producent! SKÄRPNING!

2011 Carrascal Sauvignon Blanc. Medeldjupt gul. Stor, komplex doft av williamspäron, tropisk frukt, marsipan, citrus och sandelträ och läder. Ganska fyllig, rik och mycket fruktig med avrundad syra, antydan till tanninstruktur. Balanserad och lång. Mycket ovanlig karaktär på en sauvignon blanc. Intressant och matvänlig. Uppskattat pris i Sverige cirka 85 kronor.

2011 Montfleury Gran Rose. Medeldjupt hallonröd med orange kant. Stor och mycket bärig, viss mognad, minner om barndomens Hallon-Igloo, jordgubbsmarmelad. Fyllig, rik och mycket fruktig, liten tanninstruktur, mogna röda bär, svarta vinbär, plommonmarmelad. Lång smak med tydlig alkohol och avslutande beska. En monsterrosé som inte är i allas smak.

2008 Carrascal. Medeldjupt rubinröd med lite orangekant. Stor doft med mognad, röda mogna bär, kanel, läder, undervegetation plommon. Fyllig, friska syror, avrundade tanniner, stram men mjuk mogen frukt, läder, lakrits och kryddigt. Lång, komplex smak med lite torrt avslut. Klassisk och lite gammaldags stil. Uppskattat pris i Sverige cirka 100 kronor.

2006 Weinert Merlot. Djupt rubinröd med lite orange kant. Stor, mogen doft med läder stallbacke, mosiga jordgubbar, jordighet. Fyllig, stram, frisk, tuffa tanniner, jordgubbsmarmelad, läder. Lång smak med lite träigt avslut. Mycket känsla av Bordeaux högra stranden. Uppskattat pris i Sverige cirka 190 kronor.

1999 Weinert Merlot. Medeldjupt rubinröd med tydlig orange kant. Stor, utvecklad doft av jordgubbsmarmelad, läder, svamp, kanel. Fyllig, rik och fruktig, jordgubbsmarmelad, lädernyanserad, kryddig, mycket lång smak med potenta tanniner som omfamnas av sammetslen frukt. Riktigt bra och imponerande vin.

2006 Weinert Malbec. Djup, intensivt rubinröd. Stor men lite dov doft, skogshallon, mörka körsbär, plommon, mynta och lite läder. Fyllig, mycket fruktig, välstrukturerade och kraftfulla men mjuka tanniner, mörk frukt, björnbär, plommon och hallon. Lång, rik eftersmak med massor av lakrits. Snyggt nyanserad malbec.

2005 Weinert Cabernet Sauvignon. Medeldjupt rubinröd med antydan till orange kant. Stor och ganska utvecklad, komplex doft med svarta vinbär, choklad, tobak och lite läder. Fyllig, mycket fruktig, lakrits, mörka bär, mörk choklad, svarta vinbär, björnbär och en antydan till mynta. Lång, kraftfull men nyanserad eftersmak med bra grepp. Uppskattat pris i Sverige cirka 190 kronor.

2004 Cavas de Weinert Gran Vino. Medeldjupt rubinröd med antydan till orange kant. Medelstor, komplex, mörkfruktig, svarta vinbär, jordgubbar, mognadstoner av svamp, läder, kryddor. Fyllig, rik med fokuserad mörk fruktighet och komplexa nyanser av läder, kanel, kryddor, svamp, lakrits och mörk choklad. Kraftfull men nyanserad och elegant med lång rik eftersmak med mycket lakrits och fina tanniner.

1978 Carrascal. Medeldjup ruby i mitten men bred tegellfärgad. Stor mogen och komplex doft med portvisnkaraktär, tomatketchup, muscovadosocker, pepparkaka, jordgubbsmarmelad. Medelfyllig, mjuk, avrundade syror, mycket mjuka men fortfarande närvarande tanniner, muscovadosocker, läder, choklad, syltade körsbär. Lång smak med spänstig fruktighet och rent avslut med rika chokladtoner. Full av liv!

1977 Weinert Malbec. Djup ruby i mitten men bred tegellfärgad. Stor, mogen doft av marmelad, läder, svamp mot en bakgrund av blå och röda bär, kryddor och kanel. Medelfyllig, fortfarande frisk syra, mycket fint avrundade tanniner, jordgubbsmarmelad, fortfarande tät frukt men med sammetslen karaktär. friska röda bär, eukalyptus och lite ”Kungen av Danmark” i eftersmaken. Lång, sammanhållen och komplex eftersmak. Imponerande och ljuvligt njutbar.

1994 Estrella Malbec (15 år på ek!) Djup, nästa opakt blårött hjärta och rubinröd kant. Stor, intensiv doft av friska blåbär, blåbärspaj, vispad grädde, en doft av vanilj, svartavinbär, plommon, mjölkchoklad. Fyllig, mörk fruktighet, ungt (!), sammetslena tanniner, fin syra, rika toner av skogshallon, svartvinbär, lång, intensiv och komplex smak utan tecken på ålder. Totalt imponerande och stort vin som väntar på sin höjdpunkt. WOW!

Etiketter:

Kategorier: Resan till Chile & Argentina, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: