Gråtande fransk kyckling

Detta bildspel kräver JavaScript.

Äntligen finns det riktig kyckling att köpa!

När jag handlade igår på mitt lokala Ica Maxi fanns det både färsk  svartkyckling och pärlhöna från Frankrike att köpa. Frigående och långsamväxande. Med 72 dagar växer de till under nästan dubbelt så lång tid som en ordinär svensk kyckling. Priset på 99 respektive 109 kronor kilot var verkligen överkomligt.

När jag googlade på ”svartkyckling” kom mitt eget recept upp från när jag stötte på svartkyckling på Bastard och gjorde en variant på den rätten. I kommentarerna kom det upp att receptet påminde om ”gråtande kyckling” och en länk till bloggen I mitt franska kök. Jag kombinerade recepten med den spanska kycklingen från förra veckan. ”Det godaste jag ätit på länge” sa Kära Hustrun när hon satt och pillade fram alla kastanjer och mumsade i sig.

Kryssa 10-12 kastanjer, koka i 15 minuter, skala och dela dem i 4 bitar. Koka 500 g små fina, klyftade potatisar i fem minuter. Skär stora kuber från tjocka skivor dagsgammalt surdegsbröd. Klyfta 3oo g champinjoner och bryn i torr panna tills  de börjar tappa vätska. Klicka i smör och stek tills de får fin färg. Stek brödbitarna lätt  i samma stekpanna. Skär 2 morötter och en stor gul lök grovt. Lägg allt i en ugnsfast form och salta och peppra.

Tryck in kvistar av färsk rosmarin under skinnet på en kyckling på cirka 1200 g. Salta och peppra invändigt, lägg in en rosmarinkvist och tryck in en citron som du micrat i 30 sekunder och därefter stuckit hål på med en kniv. Smält 50-75 g smör, pensla kycklingen väl och salta och peppra. Resterande smör blandar du med grönsaker och brödet.

Sätt in formen med rotfrukterna längst ned i ugnen på 200° och lägg fågeln på ett galler ovanför formen med bröstsida upp och vingarna instoppade under så att de inte bränns vid. Fettet och och kryddorna droppar nu ned i formen. Tillagningen tar cirka 80 minuter, men med jämna mellanrum vänder du runt rotfrukterna och brödet så det kommer i kontakt med fettet och får en fin yta. När kycklingen är klar (kolla med en sticka så att köttsaften som rinner ut är klar och inte rosa) tar du ut den, höjer temperaturen till 225-250° för mer färg på rotsakerna, styckar fågeln när den svalnat något. Lägg tillbaka de styckade delarna i formen med det andra, ös över lite av spadet och värm på i 5 minuter.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

16 kommentarer på “Gråtande fransk kyckling”

 1. Claes lindquist
  10 februari 2013 den 17:16 #

  I morgon åker jag till ICA Maxi / Claes

 2. 10 februari 2013 den 17:17 #

  Tack för tipset!

 3. 10 februari 2013 den 17:25 #

  Mums! Kommande lördagsmeny är spikad. Gillade verkligen ditt Argentina reportage. För att inte tala om hur mycket jag gillar argentinska viner särskilt på Malbec. Även deras andra rödviner tycker jag lyfter sig över de flesta andras.

  Tack för det fu gör och låter oss få ta del av.

  Vänliga hälsningar
  Mats

  • 10 februari 2013 den 17:27 #

   Tack för berömmet! 🙂
   Trodde knappt att någon läste bloggposterna från Sydamerika, knappt en enda kommentar.

 4. 10 februari 2013 den 17:25 #

  *du
  Inte *fu
  bah!

 5. Lena
  11 februari 2013 den 7:12 #

  Vilket IC Maxi? Ute vid Turning Torso?

 6. Maria Been
  11 februari 2013 den 15:19 #

  Är inte svart kyckling från Frankrike dödad genom att man stryper den. Uppgift som jag fått från Ö-malmshallen! Förfärligt tycker jag om det stämmer😪

  • 11 februari 2013 den 15:49 #

   Det är nog blodduva du tänker på tror jag. Svartkyckling är en särskild ras vad jag vet. Någon med der på fötterna får gärna rätta mig om jag har fel.

  • Michael
   14 april 2013 den 10:00 #

   Du menar alltså så här. Grabbar, vid har fått en beställning på 1000 kycklingar. Sätt igång och stryp allihopa, var och en för sig.
   Hur realistiskt tycker du det låter ?

 7. Christine i Frankrike
  12 februari 2013 den 12:33 #

  Svart kyckling är helt enkelt en kycklingras med svarta fjädrar. De äter 100% vegetabiliskt varav 75% majs vilket ger kycklingens kött dess speciella färg. Den växer ocksà làngsammare än andra kycklingraser. Föds upp utomhus fritt springande

  • Maria
   13 februari 2013 den 19:59 #

   Låter ju ok men hur slaktas den?

   • Christine i Frankrike
    14 februari 2013 den 14:38 #

    Jag har kollat lite men de verkar inte slaktas pà nàgot annat sätt än vanliga kycklingar,
    hur dess nu slaktas…

 8. Gits
  12 februari 2013 den 16:33 #

  Hm … , dessa fjäderfän har länge sålts på en Söööduerbutik (Sthlm) jag brukar besöka för ostens skull, men jag har tövat – fånigt osäker angående tillagningstid och därtill för lat. Nu finns inga ursäkter längre – Tack! Vad skall vi tro om tillagningstiderna för styckad vara? Vidare är jag väldigt sugen på pärlhöna, men hur gör jag?

 9. 14 februari 2013 den 12:27 #

  Vilket fint recept, Anders, blev fruktansvärt akuthungrig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: