Masterclass Fortified: The sweet stuff!

söta grejer

Andra dagen på masterclassen med Gerard Basset OBE om starkviner på Gustibus Wine & Spirit Academy avhandlar sherry. En faktaspäckad bloggpost i ämnet hittar du här.

De flesta tänker nog på söta viner när man nämner sherry. I praktiken är det tvärtom då sherry i normalfallet är torr. Det innebär inte att de söta är sämre, de är i många fall helt magnifika viner.  De sirapslika PX-vinerna känner de flesta till men de aromatiska vinerna av druvan moscatel är riktiga doldisar. Det är synd för de bjuder på stora upplevelser. Vinet Emilin från Lustau är helt sagolikt! Kan du avvara 300 kronor ska du springa och köpa en flaska, svänga ihop en créme brulée och bara njuuuta.

NV Emilin Moscatel / Lustau (299 SEK). Medeldjup mahogny. Mycket stor, komplex, aromatisk och kryddig doft av apelsin, pomerans, citrus och apelsinblomma med inslag av russin, ingefära och kanel. Medelfyllig, söt, mycket frisk, eldig och uppfriskande aromatisk, citrus, kryddig, smakintensiv, kanel. Mycket lång och fantastiskt elegant smak med stor kryddighet och fint parfymerat avslut. Fantastiskt vin!

NV Old East India Solera / Lustau (170 DKK). Medeldjup mahogny. Stor, gräddig doft av vanilj, russin, apelsin, kola, mint, coca-cola. Medelfyllig, söt, frisk, påtagligt eldig, kryddig, torkad frukt, russin, läder. Lite kort och något obalanserad.

NV Collection Pedro Ximenez 12 Years / Williams & Humbert (149 SEK). Mycket djupt kopparfärgad. Stor koncentrerad doft av nyponsoppa, mörk sirap, intensiv och rik doft av katrinplommon, eukalyptus. Intensivt söt, fyllig, oljigt fet munkänsla, frisk och mintfräsch mitt i i det sirapslika, russin, dadlar, mörk choklad, kryddig och ett lite torrt läderartat avslut. Lång, fin eftersmak med liten känsla av sälta. 

NV Noe Pedro Ximenez VORS / Gonzalez Byass (≈450 SEK). Mycket djupt kopparfärgad. Stor, nyanserad, rökig, tobak, russin, katrinplommon. Fyllig, nyanserat men intensivt söt med en känsla av balanserande sälta, lakrits, piptobak, läder, sirap, muscovado. Mycket, lång fin och nyanserad och komplex smak med friskt avslut.

 

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kategorier: Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: